Στις 14 Αυγούστου 2015 ψηφίστηκε η νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, με την ψήφο 222 Βουλευτών όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Επετεύχθη δηλαδή για πρώτη φορά στα έξι χρόνια που διαλύει τη χώρα η κρίση μια πολιτική συναίνεση ικανή να θέσει τέλος στο αδιέξοδο των προηγούμενων ετών.

Αυτή τη συμφωνία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) και ο ΣΥΡΙΖΑ τη γνωστοποίησαν στο λαό απ’ όπου και λάβαμε ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσουμε.

Σήμερα, μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας και την λαϊκή εντολή διαπιστώνουμε μια υποκριτική στάση από την αντιπολίτευση, η οποία περιγράφεται από την γενική αρχή «δεν ψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα». Είναι όμως δυνατόν να υπάρχουν προαπαιτούμενα χωρίς συμφωνία; Όχι βέβαια.  Πάνω απ’ όλα προϋποθέτει τη συμφωνία, την οποία ψηφίσαμε όλοι και σε αυτό θα κριθούμε.

Ο Πρωθυπουργός με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε διάλογο. Δεν ζήτησε συνευθύνη. Ζήτησε υπεύθυνη εθνική στάση. Υπεύθυνη εθνική στάση ζητούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πρέπει να απαντήσουν στον ελληνικό λαό.

Η άρνησή τους πυροδοτεί μιας σειρά ερωτημάτων:

Είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, ναι ή όχι; Είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό; Ναι ή όχι; Δεν μπαίνω στη λογική και στην αναζήτηση ευθυνών ότι ποιος φταίει για το ασφαλιστικό, γιατί οι τελευταίοι που φταίνε είμαστε εμείς. Πρέπει να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων; Πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε άμεσες λύσεις στο προσφυγικό; Πως οριοθετούμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες, μετά τις τραγικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας;

Όλα τα παραπάνω, και δεκάδες ακόμα, δεν είναι απλά ερωτήματα. Αντιπροσωπεύουν πεδία τα οποία θα καθορίσουν την ίδια τη μοίρα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να τοποθετηθεί απέναντι σ’ αυτά και με ενιαία στάση να καθορίσει το αύριο.

Σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες θα στοιχειώνουν όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης είναι βουλευτής Λαρίσης και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Είναι επίσης τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.