Θυμάμαι πριν τις εκλογές του περασμένου  Ιανουαρίου να υπογραμμίζω τα θετικά που θα μπορούσε να έχει η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν σίγουρος πως στα οικονομικά θα τα έκανε μαντάρα αλλά θεωρούσα πως σε πολλούς άλλους τομείς μια αριστερή κυβέρνηση θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα από εκείνη του ούλτρα συντηρητικού Σαμαρά. Ένας από αυτούς τους τομείς ήταν και ο Πολιτισμός. Φευ όμως! 

Μία ακόμη απογοήτευση.

Συχνά σχολιάζαμε (και καθόλου άδικα φυσικά) την ασχετοσύνη με το αντικείμενο των αρμόδιων υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. 

Οι, σαφώς πιο «σχετικοί», αντίστοιχοι του ΣΥΡΙΖΑ (Ξυδάκης-Μπαλτάς) όμως απλώς έκαναν μια τρύπα στο νερό. Καμία πρωτοβουλία, καμία καινοτομία, «ανεπιθύμητοι» διευθυντές θεάτρων (Χατζάκης, Βούρος) καρατομήθηκαν με συνοπτικές και άκομψες διαδικασίες, ο, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένος διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος δέχτηκε και δέχεται έναν λυσσαλέο πόλεμο, βιβλίο, θέατρο, κινηματογράφος αφέθηκαν ανυπεράσπιστα στη λαίλαπα των κάπιταλ κοντρόλ. Για τα τελευταία φυσικά δεν ευθύνονται οι Υπουργοί Πολιτισμού  του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα είναι θέμα κεντρικής διαχείρισης, έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό. Κάτι που φάνηκε γλαφυρότατα από την παρουσία του στην πρεμιέρα του νέου θεατρικού έργου στο οποίο πρωταγωνιστεί ο «συνεργάτης» του, Λάκης Λαζόπουλος. 

Εννοείται πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού. Δικαίωμά του είναι να πάει σε όποιο θέατρο επιθυμεί, άλλωστε η συγκεκριμένη παράσταση του Λάκη δεν έχει καμία σχέση με το αποκρουστικό Αλ Τσαντίρι. 

Ο Τσίπρας όμως (ο οποίος από όσο γνωρίζω έχει παραστεί και σε πολύ πιο «ψαγμένες» παραστάσεις) επέλεξε να δημοσιοποιήσει την συγκεκριμένη επίσκεψη. Όχι μόνο για να στηρίξει έναν άνθρωπο που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην άνοδο του κόμματός του στην εξουσία αλλά και για να καταστήσει σαφές τι αποκαλεί κουλτούρα τόσο ο ίδιος όσο και οι ψηφοφόροι του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

(*) Ο Θανάσης Χειμωνάς, είναι συγγραφέας, Γραμματέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ