Η εκλογή Μητσοτάκη, προκάλεσε πολλά σχόλια και προσδοκίες κυρίως γιατί δεν ήταν αναμενόμενη. Η ΝΔ, θα ήταν από τις αρχές του Δεκέμβρη μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αν είχε καταφέρει να εκλέξει αρχηγό, όποιος και αν ήταν αυτός, τον Νοέμβρη. Οι  απώλειες του Σύριζα, είναι μεγαλύτερες από της ΝΔ . Από την άλλη, η αναταραχή, που δημιουργήθηκε στο ΠΟΤΑΜΙ και στο ΠΑΣΟΚ, είναι κατανοητή σε ένα βαθμό.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα των κομμάτων, διογκώνουν τα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Η μετωπική σύγκρουση, που σχεδιάζουν τα δύο κόμματα, θα φέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα παρατείνει την κρίση. Οι πολίτες, περισσότερο απογοητευμένοι θα γυρίσουν την πλάτη στα δημοκρατικά κόμματα και ένα μέρος τους, το πιο θυμωμένο, θα στραφεί προς τα άκρα.

Οι τελευταίες δηλώσεις Γεννήματα, Θεοδωράκη και Γ.Παπανδρέου είναι θετικές. Όμως τα Κόμματα του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να  πάρουν γενναίες πρωτοβουλίες. Να μην μείνουν καθηλωμένα, στα μικρά κεκτημένα τους, σύντομα θα τα χάσουν και αυτά.

Να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο τραπέζι της Εθνικής συνεννόησης.

Α). Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Β). Ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και το κράτος, που θα ενσωματώνει τα μνημόνια και θα τα υπερβαίνει

Γ).Τρία χρόνια πολιτικής σταθερότητας.  

Μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ουσιαστικές απαντήσεις στο ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία.

Να προχωρήσουν, με ανοικτές διαδικασίες, μέσα στην κοινωνία, στην συγκρότηση μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής συμμαχίας, γιατί και πάλι θα έχουμε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, με νέα οργανωτική φιλοσοφία, ανάλογη των Ευρωπαϊκών κομμάτων, όπου ο επικεφαλής του κόμματος δεν μπορεί να ηγηθεί του εκλογικού συνδυασμού, για να αποτρέπονται οι μηχανισμοί και η κομματικοποίηση του κράτους.

Η κοινωνία περιμένει λυτρωτικές πρωτοβουλίες, χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και μικροκομματικά κίνητρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι Συντονιστής της Πρωτοβουλίας Κεντ. Μακεδονίας για την Ανασύνθεση του χώρου του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας.