Μια χώρα τραυματισμένη. Για την ακρίβεια, αυτοτραυματισμένη. Ένας λαός που κολακεύτηκε, αλλοτριώθηκε, λησμόνησε και στο τέλος, ως απόρροια των παραπάνω, προδόθηκε.

Μια χώρα που έχει απολέσει ακόμα και εκείνη την τυπική κυριαρχία που είχε αφού, παρά το γεγονός ότι είναι χώρα με λαό φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, μια πολιτική και οικονομική ελίτ την κρατούσε πάντα χαμηλά.


Μια χώρα της οποίας οι διπλωμάτες κατά κανόνα έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Μια χώρα που τις Ένοπλες Δυνάμεις της τις θεωρούσε περίπου ως «αναγκαίο κακό» μέχρι πολύ πρόσφατα, παγιδευμένη σε αριστερές θεωρίες και στην ιδεοληψία ακόμα και της κεντροδεξιάς (πραγματική δεξιά δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην χώρα) που στη αρχή, μετά την Μεταπολίτευση, φοβόταν τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω του κινήματος του 1967.

Ποια η ελπίδα μιας χώρας της οποίας οι διπλωμάτες ντρέπονται γι’ αυτήν και νιώθουν παντού «φτωχοί συγγενείς» και οι στρατιωτικοί, απειλής υπάρχουσας, αντιμετωπίζονται ως «αναγκαίο κακό»; Κανονικά, καμία! Θέμα χρόνου ο εθνικός ακρωτηριασμός.

Ποιοι σύμμαχοι και ποιοι φίλοι θα υπάρξουν για κάποιον που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Κανένας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει κάνει την εμφάνισή του και ένας ανήκουστος εσωτερικός διχασμός, ως επακόλουθο του εθνοκτόνου Μνημονίου που έχει πληγώσει περισσότερο την ψυχή, παρά τα ταμεία της Ελλάδας.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, όχι για το αν θα μείνουμε στην Ευρωζώνη ή αν θα βγούμε από αυτή, αλλά για το αν η χώρα τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να κυβερνηθεί και να αρθρώσει εθνικό λόγο αντάξιο της γεωστρατηγικής της θέσης. Είναι σαφές ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή παρακμή.

Το pronews.gr έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα από αυτήν εδώ την σελίδα τα τελευταία χρόνια, για το πού οδεύουμε. Επειδή γνωρίζαμε το τι μέλλει γενέσθαι φροντίσαμε και «οχυρώσαμε» με ελεύθερο πνεύμα και οικονομική αυτοδυναμία το όλο εγχείρημά μας.

Μείναμε εμείς και είμαστε ελεύθεροι γιατί έχουμε εσάς, τους χιλιάδες αναγνώστες μας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ και περίπου 2 εκατομμύρια αναγνώστες στο pronews.gr, το οποίο έχει ξεπεράσει σε αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα ηλεκτρονικά media κολοσσών. Εμείς γνωρίζουμε πού πάμε. Στόχος μας είναι όλοι μαζί, εσείς κι εμείς, να οδηγήσουμε και την Ελλάδα εκεί όπου της αξίζει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*O Αναστάσιος Β. Γκουριώτης είναι διευθυντής του pronews.gr και του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ».