Τις τελευταίες μέρες είχαμε μία «παρέλαση» υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο υφυπουργός Ενέργειας Μαρκ Μενέζες, επισκέφτηκαν τη χώρας μας με διαφορά λίγων ημερών.

Συγκεκριμένα ο Ντάνφορντ χαρακτήρισε τη συνεργασία ΗΠΑ κι Ελλάδος ισχυρότερη από ποτέ, ενώ έγιναν και συζητήσεις για αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας και χρησιμοποίηση στρατιωτικών υποδομών.

Οι επισκέψεις αυτές, σηματοδοτούν για τις ΗΠΑ τα νέα δεδομένα στην Αν.Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα οποία συνεπάγονται τη σημαντική γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος.

Όταν λέμε «νέα δεδομένα» εννοούμε κυρίως τη δυναμική επάνοδο της Ρωσίας στην περιοχή.

Τα δύο αναπάντεχα «χαστούκια» σε Ουκρανία και Συρία έχουν θορυβήσει τις ΗΠΑ οι οποίες αντελήφθησαν μάλλον αργά ότι η… αρκούδα έχει ορθοποδήσει μετά την ήττα στο Ψυχρό πόλεμο.

Ειδικότερα στη Συρία η σημαντική αναβάθμιση της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς και η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλου αριθμού ρωσικών πλοίων έχει δημιουργήσει πολύ έντονο προβληματισμό στους Αμερικανούς, που βλέπουν την κυριαρχία τους στην Αν.Μεσόγειο να απειλείται.

Η εμπόδιση από τον ρωσικό στόλο, αμερικανικών επιχειρήσεων στη Συρία, φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν από λίγα χρόνια, όταν οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι ήθελαν στην Μ.Ανατολή, πλέον όμως αποτελεί πραγματικότητα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Ιράν αποκτά πλέον μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, σε απόσταση αναπνοής από το Ισραήλ αυξάνοντας σημαντικά την πίεση στο Εβραϊκό κράτος, το σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι Σουνίτες σύμμαχοι στην Μ.Ανατολή δεν θα αποτελέσουν ποτέ 100% έμπιστους συμμάχους λόγω του Ισραήλ.

Τα παραπάνω πλήγματα στην αμερικανική κυριαρχία στην Αν.Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ελλάδα, αφού μετατρέπεται για τους Αμερικανούς σε κράτος «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην περιοχή.

Πλέον ο ιστορικός της ρόλος , να περιορίζει την παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο «κλειδώνοντας» τη πρόσβαση στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, αποκτά για τις ΗΠΑ τη βαρύτητα που είχε και προ κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.

Επιπρόσθετα αυξάνεται και η σημασία της ως αμερικανική βάση για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για επιτήρηση της αυξημένης πλέον ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως χώρα κλειδί για την ανεξαρτητοποίηση των Βαλκανίων από τη ρωσική ενέργεια για αυτό και θέλουν να κατασκευαστεί σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (υπάρχει ήδη ένας στην Καβάλα) και με αγωγούς να μεταφέρεται στα Βαλκάνια.

Βέβαια το αντί- ρωσικό άγχος των Αμερικανών μας κόστισε στην περίπτωση της επιεικώς κάκιστης συμφωνίας για το Μακεδονικό, αλλά σ’ αυτό ευθύνη φέρουν και οι χειρισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα οι χώρες τις ΕΕ και κυρίως η Γερμανία δεν έχουν τις «στρατηγικές ευαισθησίες» των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ αν και ακόμα οικονομικά κραταιές δεν αποτελούν την οικονομική υπερδύναμη των τελευταίων δεκαετιών.

Έτσι δεν μπορούμε να «πουλήσουμε» το γεωπολιτικό μας ρόλο στον κύριο οικονομικό εταίρο μας, την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα τα ανταλλάγματα που μπορούν να μας δώσουν οι Αμερικανοί, είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ΗΠΑ πως η στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εδαφική της ακεραιότητα.

Κι αν η διακηρύξεις για έξωση των βάσεων του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μονάχα κενή ρητορική και η έξοδος από το ΝΑΤΟ του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκ προοιμίων ανέφικτη λόγω γεωπολιτικών συνθηκών (Κομμουνισμός, συμπαγές ευρωαμερικανικό μέτωπο), πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η απειλές αυτές είναι πολύ πιο εφικτό να πραγματοποιηθούν στο απευκταίο σενάριο που συμβεί κάτι ανάλογο με το 1974.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι Διεθνολόγος και συντάκτης του pronews.gr