Πιστεύω βαθιά, πως η έννοια του ενεργού πολίτη δεν έχει διακρίσεις και η ζωή έχει αποδείξει πως η ευαισθησία δεν μπορεί να είναι a la carte. Βγάζω το καπέλο σε κάθε συνάνθρωπό μας που βοηθά είτε ανήμπορους συμπολίτες μας είτε αδέσποτα ζώα.

Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2014, είχα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων.

Ως βουλευτής, το 2016, αντιτάχθηκα σε ορισμένες άναρθρες κραυγές για την ευθανασία και προέταξα την ανάγκη φροντίδας τους, ενώ πριν από λίγους μήνες ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν σφόδρα στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης -αποσύρθηκε προς το παρόν- για τα ζώα συντροφιάς.

Τότε, κάποιοι, έσπευσαν να πουν ότι «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα» καθώς «υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα εγκληματικότητας».

Οι αφυπνισμένοι πολίτες, που δεν μπορούν να αποστρέψουν το βλέμμα στη θέα κάποιου κακοποιημένου σκύλου, είναι οι ίδιοι που θα φροντίσουν με όποιο τρόπο μπορούν έναν συμπολίτη μας σε ανάγκη.

Η κίνηση προσφοράς, όπου και γίνεται αποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει Αγάπη, Αλλελεγγύη, Συναίσθημα. Και αυτό αποτελεί την πραγματική ελπίδα μας.

Όμως τα δεδομένα στην Ελλάδα του 2018, συνθέτουν μια πολύ διαφορετική από αυτήν που θα θέλαμε εικόνα. Απέναντι στα γνήσια φιλοζωικά αισθήματα του λαού μας, έχουν δυστυχώς πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης των ζώων. Τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2017, ενώ χιλιάδες είναι πλέον οι καταγγελίες απλών πολιτών.

Πέρα από την ανησυχία που προκαλεί ο μεγάλος αυτός αριθμός, αποδεικνύει παράλληλα και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου, που δείχνει να συνειδητοποιεί πως η προστασία ενός ζώου σήμερα, συνεπάγεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής αύριο.

Γιατί το λέω αυτό;

Η κακοποίηση των ζώων είναι η πρώτη πράξη ενός βίαιου ατόμου, λένε οι εγκληματολογικές και ψυχολογικές έρευνες. Εάν προτίθεσαι να βγάλεις την επιθετικότητά σου σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο, τότε αυτό δείχνει τι άλλο είσαι ικανός να κάνεις.

Κανείς δεν υποχρεωμένος να πάρει σπίτι του ένα ζώο. Όλοι όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τα σεβόμαστε. Και κανείς, μα κανείς δε δικαιούται να ασκεί βία πάνω σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο.

Αυτή η πραγματικότητα δεν τιμά την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Στο χέρι μας είναι να την αλλάξουμε. Η πολιτεία πρέπει να αυστηροποιήσει τις ποινές και οι ποινές να εκτελούνται. Οι πολίτες να καταγγέλλουν κάθε κακοποίηση.

Όλοι μαζί να επενδύσουμε στη νέα γενιά και να περάσουμε το μήνυμα πως ανθρωπιά σημαίνει να σέβεσαι κάθε ζωή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Βασίλης Κικίλιας είναι Βουλευτής Α Αθηνών και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ