ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ

Ο Τσίπρας μιλάει στα ελληνικά ΜΜΕ και απαιτεί χρηματικές αποζημιώσεις απο τη Γερμανία: «Διεκδικούμε τις αποζημιώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά και αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής».

Ο Τσίπρας μιλάει στα γερμανικά ΜΜΕ και δεν θέλει χρηματικές αποζημιώσεις απο τη Γερμανία: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ηθικό και όχι υλικό».

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο Βαρουφάκης είναι κορυφαίος οικονομολόγος: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ό,τι τη μιλάνε αυτοί».

Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο Βαρουφάκης είναι τραγικός οικονομολόγος: «Το σχέδιο Βαρουφάκη ήταν τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό. Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό».

ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον Γιούνκερ σαν ανθέλληνα και αντιευρωπαϊστή: «Είναι αδιανόητη (για την ευρωπαϊκή ιδέα) η οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Εάν είχε προσπαθήσει να ψελλίσει έστω και τα μισά που λέει ο κ. Γιούνκερ (για την Ελλάδα) για τις αντίστοιχες διαδικασίες στη Γαλλία ή τη Γερμανία, δεν θα μπορούσε πλέον να σταθεί στη θέση του».

Ο πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει τον φιλέλληνα και ευρωπαϊστή Γιούνκερ: «Καλωσορίζω τον Ζαν Κλοντ, ένα καλό φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Τσίπρας είναι σίγουρος ότι το δημοψήφισμα φέρνει πτώχευση: «Αν επιχειρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θέσει τέτοια διλλήματα, η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη».

Ο Τσίπρας είναι σίγουρος ότι το δημοψήφισμα απομακρύνει την πτώχευση: «Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει… αν θα δοθεί οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση…»

ΕΝΦΙΑ

Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ: «Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, ούτε βελτιώνεται. Μόνο καταργείται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Έλληνες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ: «Αποτελεί πατριωτικό καθήκον η έγκαιρη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».

ΖΗΜΙΑ

Ο Τσίπρας καταγγέλλει ότι για τη ζημιά των μνημονίων ευθύνεται ο Γεωργίου και τα στατιστικά του: «Διόρισαν διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ έναν άνθρωπο του Δ.Ν.Τ ο οποίος διόγκωσε το έλλειμμα προκειμένου η χώρα μας να γίνει πειραματόζωο».

Ο Τσίπρας αναγγέλλει ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον Γεωργίου στα δικαστήρια: «Δεν κρύψαμε ποτέ ότι αναγνωρίζουμε τα αριθμητικά του στοιχεία».

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Τσίπρας δεν θέλει ούτε να βλέπει την ανεύθυνη Μέρκελ: «Γκόου μπακ κυρία Μέρκελ».

Ο Τσίπρας εκτιμά πάρα πολύ την υπεύθυνη Μέρκελ: «Με την Καγκελάριο Μέρκελ συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Η γερμανίδα Καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πωληθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πώληση του ΟΛΘ θα ακυρωθεί και θα αναζητηθούν ευθύνες για τη ζημιά που προκαλείται από την πολιτική της συγκυβέρνησης των Μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει πάρτι για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης: «Η υπογραφή έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος δήλωσε ότι “η αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης διαμορφώνει ένα αναπτυξιακό άξονα που διατρέχει κάθετα το σύνολο της χώρας μας, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου διεθνών εταιρειών για το εμπόριο και την κρουαζιέρα”».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Θα το δημεύσουμε γιατί οι Γερμανοί μας χρωστάνε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το “πράσινο φως” για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας».

Είπαμε εμείς ότι θα το δημεύσουμε; «Ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κατάσχεση στο κτίριο του γερμανικού ιστορικού μορφωτικού-πολιτιστικού ιδρύματος Ινστιτούτο Γκαίτε».

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο πάντα ευφυής και καίριος ευρωβουλευτής Παπαδημούλης διαβεβαιώνει τους συντρόφους του ότι δεν χωράει στη Αριστερά ο Καμμένος: «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης με τον Πάνο Καμμένο. Ανήκει στη πολυκατοικία της Δεξιάς. Η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ. Μια αριστερή-αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί».

Ο Παπαδημούλης διαβεβαιώνει τους συντρόφους του ότι ο Καμμένος αποκλείεται να φύγει απο την κυβέρνηση της Αριστεράς: «Ο Πάνος Καμμένος δεν θα προχωρήσει σε πράξεις που θα διευκολύνουν τον πάγιο στόχο της ΝΔ και της διαπλοκής που τη στηρίζει, να “ρίξουν” τον Τσίπρα».

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στους δρόμους εναντίον της Cosco: «Η ξαφνική ανακοίνωση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και της θυγατρικής της COSCO ΣΕΠ Α.Ε. είναι προϊόν αδιαφανών διαβουλεύσεων και έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική μας ότι αυτή η κυβέρνηση διατίθεται να παραχωρήσει τα πάντα στην COSCO».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχεται την Cosco στο Μαξίμου: «Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, η υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο 1,5 δισ. ευρώ η αξία της συμφωνίας».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο Τσίπρας προσδιορίζει πότε θα τα σκίσει: «Τα μνημόνια τελειώνουν τη πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς…Θα τα σκίσουμε και θα είναι μέρα μεσημέρι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Μπαλάφα, αρνείται τον αρχηγό του: «Ο Τσίπρας ποτέ δεν είπε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια ή ότι θα τα καταργήσουμε».

(Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει ο 2ος τόμος- athensvoice.gr)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Βαγγέλης Περρής είναι δημοσιογράφος