Οι νέοι µπορεί να µεταναστεύουν στο εξωτερικό ψάχνοντας για ένα καλύτερο µέλλον, αλλά οι ελληνικές πόλεις όπως είναι ευνόητο δεν µπορούν να «µετακοµίσουν».

Σε µια εποχή που η οπισθοδρόµηση και η παρακµή είναι ο κανόνας στη χώρα, ίσως τελικά να υπάρχει µια λύση. Το να προχωρήσουν κάποιες πόλεις σε… Grexit από τη νοοτροπία που καταστρέφει τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα αναφερθώ στο µοντέλο πάνω στο οποίο βαδίζουν σταθερά τα Τρίκαλα. Και για να µην έχουµε παρεξηγήσεις ουδεµία σχέση έχω µε τη θεσσαλική πόλη. Εδώ και πολλά χρόνια έχει κατακτήσει τον τίτλο της «έξυπνης» πόλης λόγω των καινοτόµων πληροφοριακών εφαρµογών που έχουν το προνόµιο να απολαµβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια, όµως, κατακτά σιγά σιγά και τον τίτλο της πραγµατικά έξυπνης πόλης µε όσα υλοποιεί και σχεδιάζει ο δήµος.

Τελευταία απόδειξη η παρουσίαση της µεταµόρφωσης του εµπορικού κέντρου της πόλης σε ένα Open Mall. Πώς; Με πλήρη ανάπλαση δρόµων, κοινή «βιτρίνα» για όλα τα εµπορικά καταστήµατα, σκίαστρα µέχρι και ανεµιστήρες για τη δροσιά όσων περπατούν στους δρόµους.

Αυτή είναι η απάντηση. Πράξη και όχι θεωρίες. Μόνο έτσι µπορεί να αλλάξει σιγά σιγά η χώρα. Μόνο έτσι θα υπάρξουν επενδύσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξουν νέες δουλειές, οπότε και αύξηση εισοδηµάτων. Μόνο έτσι τελικά θα αλλάξει η ζωή των πολιτών.

Το να µένουν οι πολιτικοί και εµείς οι πολίτες άπραγοι και να περιµένουµε να γίνει ένα θαύµα δεν είναι λύση. Πολύ απλά γιατί όχι µόνο δεν θα έρθει ποτέ το θαύµα, αλλά θα πηγαίνουµε από το κακό στο χειρότερο. Και έχει και χειρότερα, ας µην ανοίξουµε την κουβέντα που γινόταν το 2015.

Τα Τρίκαλα και κάποιες ακόµη πόλεις δείχνουν το δρόµο. Πώς µπορεί η Αυτοδιοίκηση να εκµεταλλευθεί τα κοινοτικά κονδύλια. Αν έχει ιδέες, όρεξη για τρέξιµο και καµία διάθεση για κοµπίνες. Με αυτό τον τρόπο εκτίθεται ανεπανόρθωτα και η µεγάλη πλειονότητα των τοπικών αρχόντων, που διαρκώς γκρινιάζουν ότι δεν µπορούν να βρουν πόρους για να κάνουν έργα.

Και βλέπουµε πόλεις παρηκµασµένες, έως και νησιά ολόκληρα, να βουλιάζουν στα σκουπίδια, όπως η Κέρκυρα.

Η λύση είναι απλή. Το θετικό… Grexit. Γιατί αν δεν αφήσουµε πίσω τις παθογένειες και δεν δηµιουργήσουµε τις κατάλληλες συνθήκες να κάνουµε βήµατα προς τα εµπρός, τότε θα ξανανοίξει σύντοµα η κουβέντα για το καταστροφικό Grexit.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπο