Ο Νίκος Φίλης, είναι γνωστός για τις αιρετικές αλλά και ανιστόρητες απόψεις του για εθνικά ζητήματα ή ευαίσθητες στιγμές της Ιστορίας. Αυτήν την φορά υπέπεσε σε ένα ακόμα ατόπημα…

Το θέμα με τον φόνο (ή δολοφονία) του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και έχει διχάσει τους δημοσιολόγους του Facebook ή και της τηλεόρασης. Ένας Έλληνας σκοτώθηκε από αλβανικά αστυνομικά πυρά σε ένα περίεργο επεισόδιο με ανθελληνικό άρωμα με το θύμα να οπλοφορεί.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ στο Creta TV και εκεί χαρακτήρισε τον φονευθέντα Κατσίφα ως «αυτόκλητο σωτήρα», είπε πως δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος ενώ ουσιαστική ταύτισε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με την μουσουλμανική στην Θράκη, χαρακτηρίζοντάς την εμμέσως ως τουρκική.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Βόρεια Ήπειρος υπάρχει και οφείλουμε να υπάρχει για να διατηρείται η συλλογική μνήμη μίας καθαρά ελληνικής περιοχής η οποία απελευθερώθηκε τρεις φορές από τον ελληνικό στρατό, αλλά δεν ενσωματώθηκε ποτέ στον ελληνικό κορμό και τρομοκρατήθηκε βάναυσα από τους Αλβανούς και τα αλβανικά καθεστώτα.

Θυμίζουμε πως τον Ιούνιο του 1960 ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Βουλή επανέφερε το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου λέγοντας: «Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος…..Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο… η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος.

Αλλ’ εκτός της εθνικής διεκδικήσεως, υπάρχει και κάτι άλλο καθημεριvόν, επείγον θέμα: Η προστασία του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του. Εις το σημείον αυτό, έχομεν χρέος να διεξαγάγωμεν συνεχώς αγώνας. Οι μάρτυρες αδελφοί μας, ζητούν από την Μητέρα πατρίδα μόνον συνεχή στοργικήν συμπαράστασιν. διότι ζουν, υπό το κράτος της αφορήτου τυραννίας. Και αυτήν την στοργήν, οφείλομεν να τους παράσχωμεν!».

Εάν νομίζει ο κ. Φίλης πως η «Βόρεια Ήπειρος» ταυτίζεται με γραφικούς που ονειρεύονται στρατιωτικές εισβολές τότε δεν βλέπει την ιστορική αλήθεια λόγω ιδεολογικών παρωπίδων.

Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Φίλης προσέφυγε σε έναν συμψηφισμό ο οποίος είναι εθνικά επικίνδυνος. «Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη, με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την τουρκική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;».

Η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεαδάκη προσπάθησε να τον βάλει σε τάξη λέγοντάς του πως «προφανώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες στη Θράκη από ότι στη Βόρειο Ήπειρο», αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Στην Βόρεια Ήπειρο ζούσε και ζει ακόμα και σήμερα αναγνωρισμένη από το αλβανικό κράτος εθνική μειονότητα ονομαζόμενη ως «Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία» ή «Minoriteti Grek në Shqipëri» στα αλβανικά.

Μάλιστα η ίδια η Αλβανία ορίζει τους Αλβανούς πολίτης ελληνικής καταγωγής βάσει της γλώσσας, της θρησκείας και του δικαίου του αίματος για όσους κατάγονται από Έλληνες που ζούσαν στην λεγόμενη «μειονοτική ζώνη». Μία μειονοτική ζώνη 99 χωριών η οποία μέσα από μηχανορραφίες δεν περιέλαβε τελικά περιοχές όπως η Χειμάρρα στην οποία οι Έλληνες ήταν πλειονότητα.

Από την άλλη η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αποτελεί μία θρησκευτική μειονότητα δίχως καμία εθνική αναφορά. Είναι ρητά αναγνωρισμένη μειονότητα, και μάλιστα ως θρησκευτική, στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κάθε διαφορετική άποψη είναι άλλοθι στον τουρκικό εθνικισμό και στις επιδιώξεις της Άγκυρας να σφετεριστεί τους Έλληνες πολίτες της περιοχής προς όφελός τους.

Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας Τούρκος στην Θράκη να υψώσει την τουρκική σημαία κύριε Φίλη; Είναι μήπως η Θράκη αλύτρωτη πατρίδα των Τούρκων; Ζουν Τούρκοι εκεί; Ήταν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ένας οποιοσδήποτε Έλληνας, ή μήπως ένας Βορειοηπειρώτης που φονεύθηκε ως αποκορύφωμα των διώξεων και της καταπίεσης που υφίστανται οι Έλληνες στην Αλβανία;

Και για όσους αρνούνται να δουν την αλήθεια ας δούμε τι λένε οι «ιστορικοί» στα εθνικά κανάλια της Αλβανίας για την Ελλάδα, τους Έλληνες και πώς νομίζουν οι άμοιροι Αλβανοί πως στην Θήβα όλοι μιλούν αλβανικά…

Αλλά τι να πει ο κ. Φίλης. Αυτός δεν ήταν αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων;

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».