Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα. Μια χούφτα νεαροί και νεαρές, εγχώριοι και εισαγόμενοι μπαχαλοαλληλέγγυοι, καταστρέφουν μια πόλη και ρημάζουν πανεπιστημιακούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς «περιορίζουν» σε συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή τα Εξάρχεια, τους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου, εντός και εκτός του ΑΠΘ και σε κανα-δυο ακόμα γνωστά σημεία και αφού τους αφήσουν να εκτονωθούν, τελειώνουν με λίγες προσαγωγές και ακόμα λιγότερες συλλήψεις.

Μετά αρχίζει το πραγματικό μπάχαλο.

Οι δράστες των επεισοδίων απολογούνται στον ανακριτή, αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται και αφήνονται ελεύθεροι αφού οι κατηγορίες είναι κυρίως πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Την τελευταία φορά όμως είχαμε κάτι λίγο πιο προχωρημένο: Οι συλληφθέντες για τα επεισόδια του Πολυτεχνείου αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά με τον όρο της «απαγόρευσης προσέγγισης στην περιοχή των Εξαρχείων». Τόσο αυστηρή ποινή δεν έχει ξαναγίνει. Και επειδή εδώ είμαστε κράτος δικαίου, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα είπε με ύφος ότι όσοι από τους συλληφθέντες των επεισοδίων με αφορμή την επέτειο θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποδειχθεί ότι είναι υπαίτιοι των καταστροφών, θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έκαναν.

Λοιπόν, ο λογαριασμός θα πάει στα σπίτια τους όσο πήγε και στα μέλη του Ρουβίκωνα.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας τα θαύματα δεν κρατούν ούτε τρεις ημέρες. Βασικά, δεν γίνονται θαύματα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνολικά και η ηγεσία του υπ. Προ.Πο. ειδικά δεν θέλουν να σπάσουν αβγά με τους μπαχαλάκηδες, ομελέτα δεν θα έχουν. Και εκείνοι μπορεί να πουλάνε αριστεροσύνη (έστω και με την αύρα ενός Αίαντα) ή μαγκιά (έστω και με την υποσχετική ενός λογαριασμού) χωρίς στο τέλος να πληρώνουν τίποτα, όμως κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν με πραγματικά λεφτά.

Οι μαγαζάτορες της περιοχής, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των αυτοκινήτων, και φυσικά όλοι εμείς που με τους φόρους μας θα μοιραστούμε τη λυπητερή για να ξαναβαφτεί το ΑΠΘ, να καθαριστεί ο δρόμος, να φτιαχτεί το τζάμι στην είσοδο της πολυκατοικίας, να ξαναμπούν οι πλάκες στα πεζοδρόμια.

«Το θέμα είναι όταν βγαίνουν οι χειροπέδες οι δικές μας η Δικαιοσύνη τι κάνει. Δεν έχω δει κανέναν να τιμωρείται στα 28 χρόνια υπηρεσίας που έχω», λέει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Στ. Μπαλάσκας. Ε, κάτι περισσότερο ξέρει από την κ. Παπακώστα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου