H φράση στο εισαγγελικό πόρισμα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι σοκαριστική: «χάος, απόλυτη ανευθυνότητα, κατάρρευση κάθε συστήματος».

Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να κατανοήσει πλέον και ο πιο δύσπιστος το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία Δευτέρα 23 Ιουλίου του 2018. Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού πληρώθηκε με το υψηλότερο κόστος: 100 ανθρώπινες ζωές.

Εχουν ευθύνες η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία; Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι η ευθύνη ανήκει στην Πυροσβεστική, που αγνόησε «μία ακόμα φωτιά στο Νταού Πεντέλης» καθώς… πανηγύριζε την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέττα. Το οξύμωρο είναι πως ο στρατηγός που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για τη φωτιά στο Μάτι, αντί να αποπεμφθεί, τελικά «επιβραβεύθηκε» με την αρχηγία του πυροσβεστικού σώματος!

Πάμε τώρα στον κρατικό μηχανισμό. Από το 1821 στη χώρα μας δεν υπάρχει κράτος αλλά κυβέρνηση. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων του παρελθόντος και του παρόντος, δεν υπάρχει αξιόμαχος μηχανισμός του κράτους για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους έκτακτους κινδύνους, αλλά ακόμα και την απλή και συνηθισμένη καθημερινότητα. Σ

τις θέσεις ευθύνης, όπως στην προκειμένη περίπτωση στην Πολιτική Προστασία, εναλλάσσονται πράσινα, γαλάζια και κόκκινα στελέχη με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά ένσημα που έχουν κολλήσει. Με μοναδικό σκοπό το βόλεμα.

«Εκατσε η στραβή», όπως είπε η Ρένα Δούρου. Ναι, δίκιο έχει, παρά το κράξιμο που έφαγε για τη δήλωσή της. Εχει άδικο όμως σε κάτι άλλο. Οποιος αναλαμβάνει θέση ευθύνης την αναλαμβάνει για να αντιμετωπίσει τις «στραβές».

Οπότε, όταν κάθεται η «στραβή», πρέπει να την αναλαμβάνει τη ρημάδα την ευθύνη. Οταν υπάρχουν 100 νεκροί, τότε οι έχοντες θέσεις ευθύνης επιβάλλεται να παραιτούνται.

Αυτό θα ήταν ένα μικρό βήμα για τους πολιτικούς, αλλά ένα τεράστιο βήμα για τη χώρα. Ωστε να ξεκινήσει ο διαχωρισμός κράτους – κυβέρνησης, για να μη ζούμε κάθε λίγο και λιγάκι τραγωδίες. Αλλά και για να εξυπηρετούνται σωστά οι πολίτες στη χωρίς… στραβές καθημερινότητα.

Ας μη χαίρονται, όμως, στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι διακομματικό. Οταν, λοιπόν, γίνουν εκείνοι υπουργοί ή περιφερειάρχες, ας γράψουν από την πρώτη ημέρα τις παραιτήσεις τους και ας τις έχουν έτοιμες στο συρτάρι τους. Γιατί και σε εκείνους θα κάτσουν «στραβές».

Η σημερινή κυβέρνηση, λοιπόν, έχει τις ίδιες ευθύνες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την τραγωδία στο Μάτι. Το πρόβλημα με το Μαξίμου και τους υπουργούς ξεκίνησε αφού έσβησε η φωτιά στο Μάτι.

Επιχείρησαν να στήσουν ένα επικοινωνιακό σόου με fake news, για να αποποιηθούν τις πολιτικές ευθύνες. Εστησαν μια τηλεοπτική σύσκεψη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ενώ γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν νεκροί. Απλά για να δείξουν ότι «συντονίζουν», ότι έχουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Υστερα από τρείς ημέρες έστησαν μια συνέντευξη τύπου – παρωδία όπου με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο επέμειναν ότι όλα έγιναν σωστά, ότι βρήκαν εμπρηστικούς μηχανισμούς, ότι υπήρχε «ασύμμετρη απειλή» από σκοτεινά συμφέροντα που ήθελαν να χαλάσουν τη γιορτή για την έξοδο από το μνημόνιο.

Και στη συνέχεια επιχείρησαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στα… αυθαίρετα. Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμβεί.

Ας ξαναδιαβάσουμε προσεκτικά τη φράση από το εισαγγελικό πόρισμα «χάος, απόλυτη ανευθυνότητα, κατάρρευση κάθε συστήματος». Και αντί να υπάρξουν, έστω και τώρα παραιτήσεις, εκείνοι συνεχίζουν να προπαγανδίζουν… ψεκασμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου