Την παλιά καλή ελληνική κωμωδία του 1967 «Καλωσήρθε το δολάριο» με υπόθεση τα καμπαρέ και τις κονσοματρίς της Τρούμπας που περίμεναν αγωνιωδώς τον αμερικανικό 6ο Στόλο μου θύμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στον (ποιον άλλο;) Αλέξη Παπαχελά.

«Είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας» είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θεωρώντας προφανώς ότι μας κολακεύει η επισήμανσή του.

Είπε κι άλλα, όπως ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα είναι το πρόβλημα της Ελλάδας.

Και ότι η Τουρκία είναι «δύσκολος σύμμαχος».

Και ότι η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ (ξέρουμε ότι δίνουμε βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ, αλλά δεν ξέρουμε τι… παίρνουμε ακόμα ως αντάλλαγμα) «θα κάνει την Ελλάδα πιο ασφαλή».

Για ποιους; «Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους»!

Αυτή είναι η Ελλάδα αυτή την στιγμή για τις ΗΠΑ: Χώρα διακοπών και χώρα «ψυχαγωγίας» για Αμερικανούς ναύτες και πεζοναύτες.

Και ποιοι είναι οι εχθροί της Ελλάδας κατά την εξαιρετικά συμπαθή Μ.Πομπέο; Η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα! Ευτυχώς που εξαίρεσε την Βόρειο Κορέα. Αυτό θα μας… υπερέβαινε!

Εστω, λοιπόν ότι συντασσόμαστε κατά των «κοινών εχθρών». Υπάρχει αντάλλαγμα; Κάποια σοβαρή δεσμευτική εγγύηση της ελληνικής ασφάλειας απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα; Εστω μια απλή δήλωση; Οχι!

Γιατί και να έδινε εγγυήσεις ο Μ.Πομπέο, δεν θα είχαν καμία σημασία.

Οχι γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να είναι φερέγγυα δύναμη, αλλά γιατί, πρώτον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απέναντι στη Τουρκία (εδώ δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν την Σαουδική Αραβία από το Ιράν) και δεύτερον και σημαντικότερο, δεν υπάρχει ενιαία αμερικανική πολιτική ασφάλειας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά πουθενά!

Άλλα λέει ο ένας, στην Ουάσιγκτον, άλλα ο άλλος. Άλλα λέει ο Λευκός Οίκος, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο τέλος της ημέρας ο Ν.Τραμπ, αναιρεί αυτά που είπε το πρωί και… λέει άλλα!

Μόνο χθες με αφορμή την επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, ανατολικά του Ευφράτη αυτή την φορά, μετρήσαμε τέσσερις διαφορετικές θέσεις και τοποθετήσεις των αμερικανικών κέντρων εξουσίας.

Και «στο τέλος της ημέρας» δεν έχει σημασία τι λέει ο Πομπέο. Σημασία έχει τι λέει Ν.Τραμπ.

Οτι πει ο Πομπέο, καλό ή κακό, έχει από ελάχιστη έως καμία σημασία. Ο Ν.Τραμπ είναι η μοναδική σταθερή αυτής της κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Κι αυτός, άλλα μπορεί να πει το πρωί, άλλα το βράδυ.

Ο οποίος Ν.Τραμπ αρνήθηκε να δει έστω και για 5′ στον ΟΗΕ τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρόσφατη σύνοδο της Νέας Υόρκης για την κλιματική αλλαγή.

Οχι γιατί δεν τον συμπαθεί ή δεν συμπαθεί την Ελλάδα. Αλλά γιατί ο Κ.Μητσοτάκης, το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου και η Ελλάδα «δεν έχουν τίποτα να του πουν» δεν έχουν τίποτα το «ενδιαφέρον» για έναν «παίκτη» του βεληνεκούς του Ν.Τραμπ.

Αλλά αυτά πού να τα καταλάβουν οι εν Αθήναις λάτρεις των γραφειοκρατών των Βρυξελλών…

Πραγματικά, υπάρχει κάποιος, στην Αθήνα που στα σοβαρά να πιστεύει ότι αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ας ρωτήσουν τους Κούρδους. Αν προλάβουν…