Ενισχυμένοι άνεμοι έως την Πέμπτη – Αυξάνεται ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών (φωτό)

Ενισχυμένοι άνεμοι έως την Πέμπτη – Αυξάνεται ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών (φωτό)

Μέχρι και την Πέμπτη θα παραμείνουν ενισχυμένοι οι άνεμοι σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Εως και την Πέμπτη, το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει ενισχυμένο, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Στη νότια Κρήτη, όπως πάντα, οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις έως και 9 μποφόρ, καθιστώντας δύσκολο ακόμα και το μπάνιο όσων παραθερίζουν στα νότια παράλια της.

Στο Ιόνιο ένας ΒΔ άνεμος θα πνέει με ένταση έως και 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα βορειότερα τμήματα, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ στην περιοχή των Δωδεκανήσων (ως μέγιστες ριπές των ανέμων)

Κίνδυνος πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας

Οι περιοχές λοιπόν που χρειάζονται προσοχή, βρίσκονται στο εσωτερικό της πράσινης καμπύλης. Δηλαδή στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, στα δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπείρου, σε τμήματα της Θράκης, του Πηλίου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας, στα νότια τμήματα της κεντρικής Στερεάς, στην Ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία
Μετά το πέρας του παρατεταμένου καύσωνα που ταλαιπώρησε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως τη δυτική Ελλάδα, φαίνεται ότι οι βοριάδες θα βοηθήσουν τουλάχιστον ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία σε επίπεδα μη ανεκτά για το ανθρώπινο σώμα.

Στα υπόλοιπα τμήματα και ιδιαιτέρως στα πιο ορεινά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι κατά 2-3 και ίσως και 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε καμία περιοχή της χώρας, η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η εβδομάδα του 15Αύγουστου θα κυλήσει με σχετικά ευχάριστες θερμοκρασίες για την εποχή.

Επειδή η μέρα μικραίνει, το ευχάριστο είναι, ότι τις βραδινές ώρες θα προλαβαίνει να δροσίζει λίγο περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Μπόρες στην βόρεια Ελλάδα από την Πέμπτη
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Πέμπτη και έπειτα, φαίνεται ότι κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες, θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ιδιαιτέρως βόρειας Ελλάδας ή και σε κάποιες άλλες περιοχές του ορεινού όγκου στα εσωτερικά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γενικευμένα φαινόμενα γι’ αυτό και δεν θα βγάλω έκτακτη ανακοίνωση γι’αυτό.

Τις προηγούμενες μέρες, τελικά είδατε ότι απλά κάποιες μπόρες εκδηλώθηκαν στα βόρεια και κυρίως στα πιο ορεινά, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όπως κάποια δελτία το παρουσίαζαν. Ότι σας είχα πει δηλαδή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισως έχουμε άλλη μια θερμή εισβολή
Μέχρι να βγει ο Αύγουστος, ίσως υπάρξει άλλη μια μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική. Αυτό το ενδεχόμενο θα σημαίνει, πάλι, την εκτόξευση των θερμοκρασιακών τιμών σε επίπεδα καύσωνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.