ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Καμένη Χώρα, η περιοχή με τους 30 κρατήρες που κατοικήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Πελοπόννησο (βίντεο)

Καμένη Χώρα, η περιοχή με τους 30 κρατήρες που κατοικήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Πελοπόννησο (βίντεο)

Το όνομα του χωριού Καμένη Χώρα δεν είναι τυχαίο. Το μέρος καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου τον 3ο αιώνα π.Χ , όταν η λάβα που ξεχύθηκε κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή υπήρχε ένας μυκηναϊκός πολιτισμός, κατά τον 14 αιώνα π.Χ. Η περιοχή,ωστόσο, κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή, πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί , μεταξύ των οποίων ο Παυσανίας, ο Θουκυδίδης και ο Στράβωνας αναφέρονταν στη χερσόνησο ως Μεθήνη ή Μεθώνη.

Έκτοτε, η ονομασία της περιοχής έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Τα Μέθανα γνώρισαν τεράστια ακμή κατά την Κλασική Εποχή, όπου ο οικισμός έκοψε δικό του νόμισμα που αποτύπωνε στον θεό Ήφαιστο.

Η χερσόνησος με τους τριάντα κρατήρες

Το ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου, ανάμεσα στα ηφαίστεια της Σαντορίνης, της Μήλου και της Νισύρου. Η πρώτη καταγραφή έκρηξης του ηφαιστείου έγινε στα «Τροιζηνιακά» του Παυσανία τον 3ο αιώνα π.Χ. Αλλά και ο Στράβωνας αναφέρθηκε στην έκρηξη που άλλαξε τη γεωμορφολογία της χερσονήσου. Ο Οβίδιος, τοποθέτησε το γεωλογικό φαινόμενο στα 276 π.Χ. κατά τη διάρκεια της ηγεσίαςς του ισχυρού Μακεδόνα Αντίγονου Γονατά. Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το 1987, στη χερσόνησο υπάρχουν 30 κρατήρες, χερσαίοι και υποθαλάσσιοι. Ο μεγαλύτερος κρατήρας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται στην περιοχή Θρονί, δυτικά της πόλης των Μεθάνων.

Καμένη Χώρα

Από την ηφαιστειακή έκρηξη, εύφορες εκτάσεις κάηκαν. Σε μια από αυτέ τις περιοχές οικοδομήθηκε το χωριό Καμένη Χώρα. Περιβάλλεται από κρατήρες ενώ τα λευκά γραφικά σπίτια του χωριού, είναι χτισμένα ανάμεσα σε μαύρους όγκους στερεοποιημένης λάβας. Η ακριβής ημερομηνία που κατοικήθηκε η περιοχή είναι άγνωστη, ωστόσο μελετητές αναφέρουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Αρβανίτες που ήρθαν στην Ελλάδα περίπου το 1400 μ. Χ. Εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, σχηματίστηκαν πολλές σπηλιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, που αξιοποιήθηκαν από τους κατοίκους.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι σπηλιές έβγαζαν ζεστό αέρα και οι βοσκοί συνήθιζαν να σταβλίζουν εκεί τα πρόβατα και τις κατσίκες τους. Αντίθετα, το καλοκαίρι οι σπηλιές παραμένουν αρκετά δροσερές. Μάλιστα, παλαιότερα οι κάτοικοι αποθήκευαν τα τρόφιμα τους, για να μην σαπίσουν. Έφτιαχναν αυτοσχέδιες πόρτες και τις τοποθετούσαν μπροστά από την είσοδο των σπηλιών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα φυσικό «ψυγείο».

Τα Μέθανα φημίζονται για τα ιαματικά λουτρά τους. Η ποσότητα σε θειάφι, αλλά και άλλα ηφαιστειακά μέταλλα και ορυκτά έχουν δώσει «ευεργετικές» ιδιότητες στο νερό των πηγών της χερσονήσου. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στα Μέθανα για τις πηγές του, οι οποίες ενδείκνυνται για τη θεραπεία και ανακούφιση από συμπτώματα αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων. Δείτε ττην περιοχή απο ψηλά από το UP DRONES YouTube channel: …

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.