Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση των ωκεανών μοιάζει σε ατομική βόμβα!

Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση των ωκεανών μοιάζει σε ατομική βόμβα!

Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει υπερθέρμανση των ωκεανών της Γης που ισοδυναμεί με την ενέργεια από την έκρηξη τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας κάθε δευτερόλεπτο κατά τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

Τουλάχιστον το 90% της παγιδευμένης θερμότητας εξαιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» απορροφάται από τις θάλασσες του πλανήτη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανεβάζει τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς. Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της στάθμης τους, ενώ -θερμαίνοντας τα νερά- κάνει πιο συχνούς και έντονους τους τυφώνες και τους κυκλώνες.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λορ Ζάνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», εκτίμησαν την ενέργεια που έχει σταδιακά αποθηκευθεί με μορφή θερμότητας στα βάθη των θαλασσών από το 1871.

Υπολογίζεται ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων κατά τα τελευταία 150 χρόνια ισοδυναμεί με περίπου μιάμιση ατομική βόμβα (σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα) κάθε δευτερόλεπτο. Όμως, καθώς η υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί μετά το 1990 εξαιτίας της συνεχούς συσσώρευσης «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι σήμερα πια στους ωκεανούς αποθηκεύεται ενέργεια ισοδύναμη με τρεις έως έξι ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η συνολική θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς κατά την τελευταία 150ετία, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια χρήση ενέργειας από όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό», δήλωσε η Ζάνα, η οποία, όπως είπε, «προσπαθώ να μην κάνω συγκρίσεις με τις ατομικές βόμβες, γιατί τις βρίσκω ανησυχητικές. Προτιμότερο να κάνουμε συγκρίσεις με την χρήση ενέργειας από τους ανθρώπους, κάτι λιγότερο εκφοβιστικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.