Ξεμένουμε από…καφέ – Γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση το 60% των ειδών του καφέ;

Ξεμένουμε από…καφέ – Γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση το 60% των ειδών του καφέ;

Περίπου το 60% των άγριων ειδών του φυτού του καφέ, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κλιματική αλλαγή, η ξηρασία, οι ασθένειες και η αποψίλωση των δασών είναι από του βασικότερους παράγοντες που κινδυνεύει ο καφές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι, στα τόσα είδη και γεύσεις καφέ που υπάρχουν, χρησιμοποιούνται μόνο δύο ποικιλίες, η Arabica και η Robusta.

Η Arabica είναι πιο ευάλωτη στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η Robusta στην ξηρασία.

Καθημερινά καταναλώνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια καφέδες και η βιομηχανία του καφέ εξαρτάται από τις άγριες ποικιλίες τη φύση.

Παρά το γεγονός ότι πολλές ποικιλίες δεν είναι γευστικές, χάρη στα πολύτιμα γονίδια που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιηθούν από καλλιεργητές, μετά από διασταύρωση, στις εμπορικές ποικιλίες.

Οι περισσότερες άγριες ποικιλίες καφέ υπάρχουν σε απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων της Βρετανίας, αξιολόγησαν την κατάσταση 124 γνωστών ποικιλιών καφέ. Βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Από αυτές, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 (μεταξύ των οποίων η διάσημη ποικιλία Arabica) θεωρούνται απειλούμενες, ενώ οι υπόλοιπες 22 ευάλωτες.

Το 28% των άγριων ειδών καφέ μεγαλώνουν έξω από προστατευμένες περιοχές και μόνο για τις μισές ποικιλίες έχουν διατηρηθεί σπόροι σε ειδικές «τράπεζες».

«Αν δεν υπήρχαν τα άγρια είδη καφέ, δεν θα μπορούσαμε να πίνουμε σήμερα τόσο καφέ παγκοσμίως. Επειδή αν δει κανείς την ιστορία της καλλιέργειας του καφέ, έχουμε χρησιμοποιήσει τα άγρια είδη για να κάνουμε βιώσιμες τις καλλιέργειες του καφέ», ανέφερε υπεύθυνος ερευνητής δρ ‘Ααρον Ντέιβις των Κήπων Kew.

Η ποικιλία Arabica, που αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, υπάρχει σε άγρια κατάσταση μόνο σε δύο χώρες, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν.

Ο φυσικός πληθυσμός των δέντρων της αναμένεται να μειωθεί κατά 50% έως το 2088.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ξεμείνουν οι άνθρωποι από καφέ. Μακροπρόθεσμα όμως, αν η βιοποικιλότητα του καφέ μειωθεί δραματικά, ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός για τους καλλιεργητές καφέ, για τη βιομηχανία και για τους καταναλωτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.