ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ακατάλληλες για κολύμβηση 47 παραλίες της Αττικής -Η «μαύρη λίστα»

Ακατάλληλες για κολύμβηση 47 παραλίες της Αττικής -Η «μαύρη λίστα»

Βάσει των αναλύσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) – Δείτε όλη την λίστα των 299 σημείων

Την καταλληλότητα των παραλιών της Αττικής για κολύμβηση εξέτασε φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), λαμβάνοντας δείγματα από 299 σημεία της θάλασσας πέριξ της πρωτεύουσας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες εντός και εκτός της Αττικής, δημοσιεύφθηκαν μάλιστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ τον Μάιο προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης συνολικά 299 σημείων πολυσύχναστων παραλιών. Κάποιες από αυτές τις παραλίες –σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ– βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες, και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής,της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου, κ.λ.π.

Προβληματική η εικόνα σε Ωρωπό και Ζούμπερι

Οι εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ για το 2019 αναμένεται να φέρουν αρκετές ανατροπές σε ό,τι ίσχυε το προηγούμενο έτος. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αρκετά προβληματική. Μεταξύ αυτών, είναι η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού και του Ζούμπερι – Νέας Μάκρης.

Ενδεικτικά, στον Ωρωπό ακατάλληλες για κολύμβηση κρίνονται οι εξής παραλίες:

Δήλεσι (ψαροταβέρνα Μπακλάκος)
Ωρωπός – παραλία Χαλκούτσι
Ωρωπός – Φάρος
Ωρωπός – Αλκυονίς
Κάλαμος – Hotel Kalamos (Αγ. Απόστολοι)

Σε Ζούμπερι και Νέα Μάκρη ακατάλληλες κρίθηκαν οι εξής παραλίες:

Ζούμπερι -Divers Club Cafe ΑΚ
Ζούμπερι La Costa Club
Ζούμπερι – Cafe Ζούμπερης
Ζούμπερι – Ποσειδώνος 29
Νέα Μάκρη – Δωδώνη
Νέα Μάκρη – Μπρεξίζα (Γαλάζια Σημαία)

Οι ακατάλληλες παραλίες στην ακτογραμμή από Πειραιά έως Βούλα

Οπως εξηγεί , ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, στις πιο προσβάσιμες παραλίες για τους Αθηναίους υπάρχουν αρκετές που είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση.

Ενδεικτικά, μερικές από αυτές που «κόπηκαν» είναι οι εξής:

Πειραϊκή
Μεταξά
Φλοίσβος (πινακοθήκη)
Αλιμος Bikini Beach
Αλιμος (79 παραλιακής)
Βούλα (Νηρέως)

Οι… απαγορευμένες παραλίες της ανατολικής Αττικής

Ανάμεσα στις 47… απαγορευμένες παραλίες της Αττικής συμπεριλαμβάνονται και οι δυο στο Δασκαλειό της Κερατέας (η Κακή Θάλασσα κρίνεται κατάλληλη).

Μια μεγάλη περιοχή που μελέτησε το ΠΑΚΟΕ είναι η ακτογραμμή που εκτείνεται από τη Βάρκιζα έως και το Λαύριο. Σε αυτή την περιοχή, μεταξύ άλλων, ακατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν οι εξής παραλίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βάρκιζα (σημείο μπάσκετ/τένις)
Βάρκιζα – πλατεία Βάρκιζας
Αγιος Νικόλαος (οργανωμένη παραλία στη Ανάβυσσο)
Ορμος Καταφυγή (το 2018 ήταν κατάλληλη)
Eden Resort
Μαύρο Λιθάρι
Ρέμα Σαρωνίδας
Λαύριο – Παιδική Κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.