ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σύμμαχος στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής οι θαλάσσιες βίδρες

Σύμμαχος στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής οι θαλάσσιες βίδρες

Η θαλάσσια βίδρα είναι ένα ξεχωριστό ζώο για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η βίδρα της θάλασσας δεν έχει λίπος και επομένως για να διατηρηθεί ζεστή καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής, οι οποίες ζυγίζουν το 1/4 του σώματός της. Ωστόσο, με αυτή τη συνήθεια, συντελούν στη διατήρηση του οικοσυστήματος του Βόρειο Ειρηνικού Ωκεανού.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες προσπαθούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι οι βίδρες αποτελούν «πρωταγωνιστές» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Καταναλώνοντας όλη αυτή την τροφή, στην ουσία, βοηθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να το αποθηκεύουν ως βιομάζα, μην επιτρέποντας την εκ νέου απελευθέρωσή του στο περιβάλλον.

Η βίδρα της θάλασσας με τον τρόπο της ενισχύει την ικανότητα των ωκεανών να αιχμαλωτίζουν διοξείδιο του άνθρακα. Τα θηλαστικά αυτά τρέφονται κυρίως με αχινούς με αποτέλεσμα να κρατούν υπό έλεγχο τον πληθυσμό τους, επιτρέποντας στα φαιοφύκη, τον «απορροφητήρα» άνθρακα, να αναπτύσσονται. Τα φαιοφύκη, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα σχηματίζοντας υποθαλάσσια «δάση», θεωρούνται ιδιαίτερα αποδοτικά στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης.

Όταν χάνονται οι βίδρες από ένα οικοσύστημα, ο αριθμός των αχινών αυξάνεται και ο θαλάσσιος βιότοπος χάνει την ισορροπία του. Αν πάντως επιστρέψουν οι βίδρες στον ίδιο βιότοπο, τότε η ισορροπία επανέρχεται και συγκρατούνται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που ζουν οι βίδρες, η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγαλύτερη από 4,4 έως 8,7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τις εκπομπές άνθρακα ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων σε έναν ολόκληρο χρόνο. Μάλιστα, σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλές βίδρες, οι βυθοί παραμένουν πλούσιοι σε φύκια, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική συνεισφορά των συγκεκριμένων θαλάσσιων θηλαστικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.