ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ψάρι της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκε… στη λίμνη Αώου!

Ψάρι της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκε… στη λίμνη Αώου!

Ηλιόψαρο, είδος της Βόρειας Αμερικής, εντοπίστηκε, για πρώτη φορά στο οικοσύστημα της λίμνης του Αώου, μετά από δερματολογικές έρευνες που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμώνν Βίκου-Αώου και Πίνδου.

Η παρουσία του ηλιόψαρου στο οικοσύστημα γνωστοποιήθηκε, αρχικά, μετά από σχετική έγγραφη αναφορά του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων και σήμερα επιβεβαιώνεται με τα ευρήματα του Φορέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ηλιόψαρο έχει εισαχθεί, με άγνωστο τρόπο, σε διάφορα υδάτινα συστήματα της Βόρειας Ελλάδας και λόγω των οικολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του μπορεί να κυριαρχήσει και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ειδών. ΦΩΤΟ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

έκαναν δειγματοληπτική έρευνα για τον προσδιορισμό των ειδών ιχθυοπανίδας στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου.

Στην έρευνα συμμετείχαν o πρόεδρος καθώς και ο Έφορος Αλιείας Λιμνών του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, οι οποίοι με τις εμπειρικές γνώσεις τους βοήθησαν σημαντικά, καθώς οι ίδιοι και άλλα μέλη του Συλλόγου δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι δειγματοληψίες έγιναν σε τέσσερα σημεία στις όχθες της λίμνης, με τη χρήση ειδικών οργάνων και προέκυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα, ανάμεσά τους το συγκεκριμένο είδος, το οποίο παρατηρείται για πρώτη φορά στα ανατολικά όρια του συστήματος και ειδικά μέσα στη λίμνη.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστος, τόσο ο χρόνος, όσο και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθησαν και στην Λίμνη Πηγών Αώου, ενώ αναφορές αλιέων κάνουν λόγο για τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στελέχη του Φορέα, σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένες δειγματοληψίες δίνουν μία μικρή, αλλά σημαντική, επιπλέον πληροφορία για την ιχθυολογική σύνθεση της Λίμνης Πηγών Αώου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα. Μία τέτοια έρευνα προϋποθέτει πολύ χρόνο και πόρους ώστε να γίνουν ενδελεχείς έρευνες για τον προσδιορισμό των ειδών ψαριών, των πληθυσμών τους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, ενώ από τα συμπεράσματά της θα προκύψουν και τα αντίστοιχα διαχειριστικά μέτρα, για να φέρουν το οικοσύστημα στην επιθυμητή κατάσταση, με βασική προϋπόθεση τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, Αρχών, φορέων και πανεπιστημιακών ειδικών επιστημόνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.