Το μεγαλύτερο σπονδυλωτό στον κόσμο είναι ένας καρχαρίας… 512 ετών (φωτο)

Το μεγαλύτερο σπονδυλωτό στον κόσμο είναι ένας καρχαρίας… 512 ετών (φωτο)

Το 1505 ήταν η χρονιά που ο Μαρτίνος Λούθηρος, τρομοκρατημένος από μια καταιγίδα, ορκίστηκε να γίνει μοναχός, ανακαλύφθηκε από εξερευνητές η Σρι Λάνκα και η Βερμούδα και ο βασιλιάς Ερρίκος ο Η΄ διέλυσε τον αρραβώνα του με την Αικατερίνης της Αραγονίας.

Ήταν επίσης η χρονιά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεννήθηκε ένας μεγάλος καρχαρίας της Γροιλανδίας που εθεάθη να κολυμπά στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Αν οι επιστήμονες δεν κάνουν λάθος, είναι το μεγαλύτερο σπονδυλωτό στον κόσμο.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν για εκατοντάδες χρόνια και μεγαλώνουν κατά 1 εκατοστό κάθε χρόνο και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η ηλικία τους. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, ένας από 28 καρχαρίες Γροιλανδίας που εξέτασαν οι επιστήμονες, έχει μήκος 5,5 μέτρα, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι από 272 έως 512 ετών.

Η αποκάλυψη έγινε στο περιοδικό Science που όμως επικαλείται για τη χρονολόγηση η μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

Το είδος (Somniosus microcephalus) περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αναζητώντας σύντροφο για να αναπαραχθεί. Τρώει ψάρια, όμως έχουν βρεθεί στο στομάχι του τάρανδοι, ακόμη και άλογα. Μεγάλοι πληθυσμοί καρχαριών της Γροιλανδίας έχουν σχηματιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στη Νορβηγία το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά, όμως μπορεί να είναι δηλητηριώδες αν δεν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

Λόγω της ηλικίας τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κόκαλα και οι ιστοί τους μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης σε έναν οργανισμό σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν καταγράφουν το DNA τους, αναζητώντας απαντήσεις στο τι καθορίζει το προσδόκιμο ζωής στα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για όλους αυτούς τους λόγους αποκαλούνται και «ζωντανές κάψουλες χρόνου» και στο συμπόσιο της Κοινωνίας Αλιείας των Βρετανικών Νήσων ζητήθηκε να παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.