Έβρος: Βρέθηκε νεκρός νεαρός μαυρόγυπας με σήμανση και πομπό (φωτο)

Έβρος: Βρέθηκε νεκρός νεαρός μαυρόγυπας με σήμανση και πομπό (φωτο)

Νεκρός εντοπίστηκε νεαρός μαυρόγυπας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, έπαψε να μετακινείται και έδινε στατικό σήμα στην περιοχή από τις 9 Φεβρουαρίου.

Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με στέλεχος του WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, καθώς και δασοφύλακες του Δασαρχείου Σουφλίου, μετέβησαν στην περιοχή Λύρας – Φυλακτού και, δυστυχώς, ήρθαν αντιμέτωποι με τον νεκρό, νεαρό μαυρόγυπα.

Το νεαρό πουλί συλλέχθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου για λήψη δειγμάτων και άλλες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Αντιμετωπίζει πολλές απειλές
Στο σημείο που βρέθηκε το πουλί αλλά και στις περιοχές που επισκέφτηκε τις δύο προηγούμενες μέρες, δεν βρέθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλα τοξικά ευρήματα που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν τη λήψη δηλητηριασμένης τροφής.

Ο νεαρός μαυρόγυπας γεννήθηκε στις αρχές του 2018, και τον Ιούλιο τοποθετήθηκαν πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια του και ταμπέλα σήμανσης στο αριστερό φτερό του. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό.

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πολλές απειλές που αντιμετωπίζει αυτό το σπάνιο και «σε κίνδυνο» είδος της ελληνικής πανίδας, καθώς και τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών.

Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και στην έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, την κατασκευή αιολικών πάρκων – λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες -, την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης, αλλά και φυσικά στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που έχουν αυτά τα πουλιά, κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Δορυφορικοί πομποί
Συνολικά, 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από τον Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.