ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βίντεο με άνδρα φυλής που ζει στον Αμαζόνιο ανέγγιχτη και απομονωμένη

Βίντεο με άνδρα φυλής που ζει στον Αμαζόνιο ανέγγιχτη και απομονωμένη

Εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει για πρώτη φορά με τόσο κοντινά πλάνα έναν άνδρα μέλος μιας φυλής η οποία ζει απομονωμένη από τον πολιτισμό στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Τα πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα μια ομάδα εγχώριων μέσων ενημέρωσης που θέλει να ευαισθητοποιήσει για την απειλή που θέτουν οι παράνομοι υλοτόμοι, οι ανθρακωρύχοι και οι διακινητές ναρκωτικών, για τις φυλές αυτές.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ένα δόρυ, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκει στη φυλή Awá. Ο άνδρας διακρίνεται να φεύγει ανήσυχος όταν καταλαβαίνει πως παρακολουθείται.

Οι Awá έχουν περιγραφεί ως η πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο από τη ΜΚΟ Survival International, η οποία έχει παρακολουθήσει δολοφονίες μελών της. Πολλοί από την κοινότητα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δάσος, αλλά ορισμένοι παραμένουν σε απομόνωση με τη θέλησή τους. Η ύπαρξή τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από εμπορικά συμφέροντα που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τη γη τους, αλλά το νέο υλικό έχει αναφερθεί ως απόδειξη ότι παραμένουν στην επικράτεια.

Το βίντεο καταγράφηκε από ένα μέλος μιας γειτονικής φυλής, τους Guajajara, η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί μία από τις τελευταίες περιοχές άθικτου δάσους στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η καταγραφή θα παράγει κάτι θετικό. Ελπίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στην προστασία του λαού μας και του δάσους μας», δήλωσε ο Flay Guajajara, ο οποίος συνάντησε τον άνδρα ενώ κυνηγούσε στο δάσος.

Οι εικόνες προβλήθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Fantastico της TV Globo την Κυριακή το βράδυ μαζί με μια συνέντευξη από ανθρωπολόγους εξοικειωμένους με τους Awá. Η ειδικός Sonia Bridi είπε ότι η φυλή ζει με τέτοιο φόβο ώστε τα παιδιά τους διδάσκονται να μην κλαίνε, ώστε να μην μπορούν να τους εντοπίσουν «Πόσο λυπηρό, να πρέπει να ζουν σε συνεχή φόβο», είπε.

Οι Guajajara βρίσκονται επίσης υπό πίεση, αλλά έχουν οργανώσει δίκτυα δασοφυλάκων για να περιπολούν τη γη τους. Παρόμοιες στρατηγικές υιοθετήθηκαν επίσης από άλλες φυλές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αυτόχθονες ομάδες λένε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν επαρκώς τα εδαφικά τους δικαιώματα και τον ρόλο τους στην προστασία των δασών, που είναι παγκοσμίως απαραίτητα για την φυσική ισορροπία και την ατμόσφαιρα. Υπό την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, λένε ότι η κατάστασή έχει γίνει πιο δύσκολη, διότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως προστατευόμενες περιοχές πρέπει να γίνουν προσβάσιμες σε αγροτοβιομηχανίες και ανθρακωρύχους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.