Νέα τρέλα: Υπό εξαφάνιση τα τσιτάχ – Πολλοί εκατομμυριούχοι τα επιλέγουν για… κατοικίδια

Νέα τρέλα: Υπό εξαφάνιση τα τσιτάχ – Πολλοί εκατομμυριούχοι τα επιλέγουν για… κατοικίδια

Υπό εξαφάνιση βρίσκονται τα τσιτάχ καθώς πολλοί εκατομμυριούχοι τα επιλέγουν για… κατοικίδια.

Πρόκειται για νέα «μόδα» που δυστυχώς οδηγεί στον αφανισμό τους, όπως προειδοποιεί ο οργανισμός «Cheetah Conservation Fund» (CCF).

Η λαθραία διακίνησή τους γίνεται από τη Σομαλιλάνδη, το ανεξάρτητο κρατίδιο της Σομαλίας με κατεύθυνση την Αραβική Χερσόνησο. Εκεί πωλούνται σε κατοικίδια για ζάπλουτους ιδιοκτήτες.

Στον πλανήτη υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 7.500 άγρια τσιτάχ, την ίδια ώρα που ο αιχμάλωτος πληθυσμός τους στις χώρες του αραβικού κόλπου υπολογίζεται σε 1000. Όλα τους αποτελούν μάλιστα αντικείμενο παράνομης αγοραπωλησίας.

Η ιδρύτρια του CCF, βιολόγος Λόρι ΜαρκεLaurie Marker, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN:

«Αν κάνεις τις πράξεις, τα μαθηματικά δείχνουν πως είναι ζήτημα δύο ετών να μην έχουμε πια τσιτάχ. Oι απειλούμενοι με εξαφάνιση γατόπαρδοι της Αφρικής καταλήγουν στα μέγαρα των αραβικών χωρών, όπου επιδεικνύονται ως status symbols σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. Ένα τσιτάχ πιάνει εξάλλου πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά, είναι λοιπόν κι αυτό σύμβολο πλούτου».

Πολλά από αυτά πεθαίνουν βέβαια κατά τη μεταφορά τους από τη Σομαλιλάνδη, ενώ άλλα δεν βγάζουν καν τον πρώτο χρόνο σε κατάσταση αιχμαλωσίας, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί στο CNN.

Η Mάρκελ επισημαίνει πώς «Αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε τα τσιτάχ ως κατοικίδια, αυτοί προκαλούν την εξαφάνιση του είδους».

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Σομαλιλάνδης, Σουκρι Χατζί Ισμαίλ Μπαντάρε, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN:

«Πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτησή τους από τις αραβικές χώρες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε πως υπάρχουν τσιτάχ σε σπίτια ιδιωτών στα εμιράτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.