ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Και όμως… όλοι οι βάτραχοι λάμπουν στο σκοτάδι!

Και όμως… όλοι οι βάτραχοι λάμπουν στο σκοτάδι!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι βάτραχοι, όλοι οι βάτραχοι και οι σαμάνδρες λάμπουν στο σκοτάδι, έπειτα και από δειγματοληψία που έγινε σε 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο τρία είδη βατράχων και ένα είδος σαλαμάνδρας που διέθεταν βιοφωταύγεια, παράγουν δηλαδή το δικό τους απόκοσμο πράσινο-μπλε φως. Τώρα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, η εικόνα αυτή ανατρέπεται, καθώς σχεδόν όλα τα αμφίβια φαίνεται πως έχουν την ίδια ικανότητα να λάμπουν.

Η βιοφωταύγεια συμβαίνει όταν το φως που πέφτει πάνω σε ένα ζωντανό οργανισμό, απορροφάται και στη συνέχεια εκπέμπεται ξανά σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αρκετά πλάσματα της θάλασσας έχουν βιοφωταύγεια, αλλά λίγα πράγματα ήσαν γνωστά έως τώρα για τα αμφίβια.

Οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα Τζένιφερ Λαμπ και Μάθιου Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, εξέτασαν δειγματοληπτικά 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων (κυρίως βάτραχους και σαλαμάνδρες), τα οποία εξέθεσαν σε μπλε ή υπεριώδες φως. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας φασματόμετρο, μέτρησαν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπεμπόταν από τα ζώα και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βιοφωταύγεια, αν και το καθένα με το δικό του διακριτό τρόπο.

Μερικά αμφίβια έχουν κηλίδες βιοφωταύγειας πάνω στο σώμα τους, άλλα βιοφωταυγείς ρίγες και άλλα διαθέτουν οστά με βιοφωταύγεια. Ορισμένα έχουν βιοφωταύγεια σε ολόκληρο το σώμα τους.

Τα μάτια των αμφίβιων διαθέτουν ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το πράσινο και μπλε φως, κάτι που βοηθά αυτά τα ζώα να εντοπίζουν το ένα το άλλο. Από την άλλη, η βιοφωταύγεια μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς θηρευτές ή να βοηθά τα αμφίβια να καμουφλάρονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον. Σε μερικά είδη υπάρχουν διαφορές στη βιοφωταύγεια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κάτι πιθανώς σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πρόγονοι των αμφίβιων είχαν αναπτύξει τη βιοφωταύγεια, γι’ αυτό είναι τόσο διαδεδομένη στους απογόνους τους σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.