15 γιγαντιαίες χελώνες έσωσαν το είδος τους από εξαφάνιση

15 γιγαντιαίες χελώνες έσωσαν το είδος τους από εξαφάνιση

Οι 15 γιγαντιαίες χελώνες των νήσων Γκαλαπάγκος έσωσαν το είδος τους από εξαφάνιση.

2 θηλυκές και τρεις αρσενικές χελώνες τώρα πια επιστρέφουν στην Española στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου και θα επανενωθούν με περισσότερους από 2.300 απογόνους τους.

Το πρόγραμμα διάσωσης αυτού του είδους των χελωνών πέτυχε και οι εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Galapagos και το Galapagos Conservancy επέστρεψαν τις 15 χελώνες στο νησί, στις 15 Ιουνίου.

Σε κάθε χελώνα έχει τοποθετηθεί δορυφορική συσκευή GPS, ώστε οι ερευνητές να παρακολουθούν τις κινήσεις τους κάθε μέρα. Η Washington Tapia, διευθύντρια του προγράμματος, παρακολουθεί το πού βρίσκονται από τότε που επέστρεψαν στη φύση.

Διευκρίνισε πως οι χελώνες μετακινούνται μόνο όταν πρέπει να βρουν φαγητό και αφού πλέον αυτό το θέμα το έχουν λύσει, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν για σχεδόν ένα μήνα.

Όταν ωστόσο οι θηλυκές μετακινηθούν, αυτό που θέλουν να δουν οι ερευνητές είναι πώς οι αρσενικές χελώνες θα αλληλεπιδράσουν με τις νεότερες επίσης αρσενικές χελώνες που επέστρεψαν στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες. Μια γιγαντιαία χελώνα που επέστρεψε, με το όνομα Ντιέγκο, συνέβαλε στο 40% περίπου των απογόνων που επαναπατρίστηκαν. Η επιστροφή του έγινε σχεδόν 80 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του.

Οι χελώνες μεταφέρθηκαν στο τέλος της περιόδου των βροχών, την τελευταία περίοδο δηλαδή που θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια μεταφορά, καθώς όταν ξεκινά η ξηρασία, είναι πιο δύσκολο για τις χελώνες να βρουν φαγητό.

Η ομάδα που τις φρόντισε θα τις επισκεφτεί ξανά σε έξι μήνες για να δει την εξέλιξη και την προσαρμογή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Εν τω μεταξύ εκτός από τις συσκευές GPS στα ζώα, οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης 40 κάμερες στο νησί, που ενεργοποιούνται με την κίνηση. Σε αντίθεση με τα δεδομένα του GPS, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κάμερες έως ότου επισκεφθούν το νησί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα αναπαραγωγής για ζώα σε αιχμαλωσία στον κόσμο. Η επιστροφή των χελωνών στο νησί σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του προγράμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.