ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής βρίσκεται στο Αιγαίο – Το νησί που το φιλοξενεί (βίντεο)

Το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής βρίσκεται στο Αιγαίο – Το νησί που το φιλοξενεί (βίντεο)

Στο Αιγαίο δημιουργήθηκε το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Οι εργασίες και η έρευνα για την κατασκευή του διήρκησαν περίπου τέσσερα χρόνια.

Το καταφύγιο θαλάσσιας ζωής, πρώτο παγκοσμίως, βρίσκεται στους Λειψούς και συγκεκριμένα στον κόλπο της Βρουλιάς, ο οποίος επιλέχθηκε ως η πιο κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία του για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

Η περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία και η απαγόρευση δόμησης κτιρίων γύρω από την περιοχή του καταφυγίου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν όχληση.
Η απουσία έντονων κυματισμών και η ιδανική θερμοκρασία των υδάτων για την ορθή περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων ζώων.
Η υψηλή ποιότητα των υδάτων του κόλπου.
Η αυξημένη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Η απουσία φωτορύπανσης και ηχορύπανσης.
Η ενθάρρυνση από την τοπική κοινωνία.

Στόχος του καταφυγίου είναι η παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης σε τραυματισμένα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες, φάλαινες) και θαλάσσιες χελώνες, αλλά και ο εμπλουτισμός της τοπικής χλωρίδας και πανίδας και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για μείωση οικολογικού αποτυπώματος (π.χ. αποκλειστική ρευματοδότηση από φωτοβολταϊκά πάνελ, αφαλάτωση νερού κ.ά.)..

Παράλληλα, θα λειτουργεί και ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Το καταφύγιο προσφέρει εξειδίκευση σε επιστήμονες και φοιτητές στην κτηνιατρική περίθαλψη άγριων θαλάσσιων ζώων, αλλά και σε τομείς όπως η προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να καλύπτει πλήρως τις ερευνητικές ανάγκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.