ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Νυχτερίδες: Πώς μεταφέρουν κορωνοϊούς χωρίς να νοσούν

Νυχτερίδες: Πώς μεταφέρουν κορωνοϊούς χωρίς να νοσούν

Οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν έξι ειδών νυχτερίδων από όλο τον κόσμο για να καταλάβουν πώς μεταφέρουν μεν τους κορωνοϊούς χωρίς να νοσούν.

Οι νυχτερίδες περιέχουν γενετικές ενδείξεις για την «εξαιρετική ανοσία».

Η Teeling είναι συνιδρύτρια του έργου Bat1K, το οποίο στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των γονιδιωμάτων όλων των 1.421 ειδών νυχτερίδων, που υπάρχουν στον κόσμο.

«Αυτά τα γονιδιώματα είναι τα εργαλεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό των γενετικών λύσεων που εξελίχθηκαν σε νυχτερίδες και τα οποία τελικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους τομείς της αντιγήρανσης και των ανθρώπινων ασθενειών», είπε. Οι οικολόγοι προειδοποίησαν ωστόσο, ότι οι νυχτερίδες δεν πρέπει να διώκονται καθώς όταν αφήνονται ανενόχλητες στους φυσικούς τους χώρους, ενέχουν μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Την ίδια ώρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία της φύσης. Πολλές λειτουργούν ως επικονιαστές, διασκορπίζοντας τους σπόρους από φρούτα και άλλες είναι εντομοκτόνες, τρώγοντας εκατομμύρια τόνους εντόμων τη νύχτα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ειδική τεχνολογία και συγκρίνοντας το σχεδιάγραμμα της νυχτερίδας με 42 άλλα θηλαστικά μπόρεσε να ανακαλύψει πού βρίσκονται οι νυχτερίδες μέσα στην εξέλιξη του οικοσυστήματος.

Οι νυχτερίδες φαίνονται πιο στενά συνδεδεμένες με μια ομάδα που αποτελείται από σαρκοφάγα (σκύλους, γάτες και φώκιες, μεταξύ άλλων ειδών), παγκολίνες, φάλαινες και οπληφόρα θηλαστικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γνώση των γονιδιωμάτων αυτών των νυχτερίδων θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα ιπτάμενα θηλαστικά ανέχονται μολύνσεις από κορωνοϊούς, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πανδημιών.

Σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις, δεν είναι ο ίδιος ο ιός που οδηγεί σε θάνατο, αλλά η οξεία φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι νυχτερίδες αυτό μπορούν να το ελέγξουν. Έτσι, ενώ μπορεί να μολυνθούν, δεν εμφανίζουν ορατά σημάδια ασθένειας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.