ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αμαζόνιος: Εκατομμύρια άγρια ζώα διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο

Αμαζόνιος: Εκατομμύρια άγρια ζώα διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο

Σύμφωνα με νέα έκθεση, εκατομμύρια άγρια ζώα διακινούνται από τον Αμαζόνιο κάθε χρόνο.

«Οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες», δήλωσε η Sandra Charity, σύμβουλος βιοποικιλότητας και επικεφαλής της μελέτης των 140 σελίδων, που συνέγραψε μαζί με τη Juliana Ferreira από τη Freeland Brasil, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που καταπολεμά την παράνομη διακίνηση.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πανδημιών. Έχουμε φτάσει σε μια καμπή για το πώς αντιμετωπίζουμε τα άγρια ζώα» πρόσθεσε. Υπάλληλος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας Ibama δήλωσε ότι η υπηρεσία κατάσχεσε 72.000 άγρια ζώα σε ολόκληρη τη Βραζιλία το 2018, όπως αναφέρει η έκθεση. Όμως, τα δεδομένα διαφέρουν και οι αστυνομικές αρχές έχουν τα δικά τους νούμερα.

Οι διακινητές έχουν μία αίσθηση ατιμωρησίας διότι «η υπάρχουσα νομοθεσία δεν θεωρεί το εμπόριο άγριων ζώων σοβαρό έγκλημα και οι ήπιες κυρώσεις δεν λειτουργούν ως αντικίνητρο», ανέφερε.

Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας φιλοξενεί το 60% της βιομάζας του Αμαζονίου και το 13% της ζωικής και φυτικής ζωής του κόσμου, με 117.000 είδη ζώων και 46.000 είδη φυτών.

Παράλληλα, από το 2018 έχει 1.173 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την έκθεση. Μία δε, από τις μεγαλύτερες απειλές είναι η παράνομη διακίνηση και το εμπόριο.

Ο Αμαζόνιος πάσχει επίσης από ένα αυξανόμενο εμπόριο σε όργανα και μέλη ιαγουάρων, που αυξάνοναι στην Ασία για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική, αντικαθιστώντας τις τίγρεις καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται.

Παράλληλα, το πτηνό της Βραζιλίας που κατάσχεται συνήθως από τις αρχές είναι το σαρκοφάγο σαφράν. Παραδοσιακά πολλοί Βραζιλιάνοι το έχουν ως κατοικίδιο, όπως αποκάλυψε η έκθεση.

Η Βραζιλία «είναι μια χώρα με πολλά προβλήματα φτώχειας και διαφθοράς και αυτό καθιστά δύσκολο (το έργο μας)», λέει ο Marco Freitas, αξιωματούχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ICMBio.

Την ίδια ώρα, ο Dener Giovanini, γενικός συντονιστής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Renctas, η οποία εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας, δήλωσε ότι η διατήρηση μη γηγενών φιδιών όπως είναι οι κόμπρες,που εισάγονται ή εκτρέφονται στη Βραζιλία, έχει γίνει επικίνδυνη τάση για τους νέους της μεσαίας τάξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εμπόριο άγριας ζωής της Βραζιλίας έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, είπε, και η Renctas παρακολουθεί εκατομμύρια μηνύματα στα κοινωνικά μέσα. «Η Βραζιλία ήταν πάντα προμηθευτής άγριων ζώων στην παράνομη αγορά επειδή έχουμε μεγάλη βιολογική ποικιλομορφία. Αλλά τώρα η Βραζιλία γίνεται μεγάλος εισαγωγέας άγριων ζώων, ειδικά δηλητηριωδών φιδιών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.