ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ταϊλάνδη: Aνακαλύφθηκε γιγάντιος σκελετός φάλαινας ηλικίας 3.000 – 5.000 ετών (φωτό)

Ταϊλάνδη: Aνακαλύφθηκε γιγάντιος σκελετός φάλαινας ηλικίας 3.000 – 5.000 ετών (φωτό)

Tα οστά φάλαινας, εκτιμώμενης ηλικίας 3.000-5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν στην Ταϊλάνδη στις αρχές του μήνα, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από παραλία δυτικά της Μπανγκόκ.

Ο σκελετός που έχει έρθει στο φως μέχρι στιγμής έχει μήκος 12 μέτρων, ενώ μόνο το κεφάλι της φάλαινας έχει το εντυπωσιακό μήκος των σχεδόν 5 μέτρων.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανακαλύψει, πέρα από το κεφάλι, τμήματα του σκελετού του ζώου όπως τα πτερύγια, τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και η μία ωμοπλάτη.

Η φάλαινα φαίνεται να ανήκε σε προγονικό είδος των σημερινών «φαλαινών του Μπράιντ» και σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης, Varawut Silpa-archa, ανοίγει για επιστήμονες και κοινό ένα «παράθυρο στο παρελθόν».

Οι φάλαινες του Μπράιντ, ενδημικές σε μέρη με ζεστό κλίμα και τροπικά νερά, εντοπίζονται ακόμη και σήμερα στα νερά της Ταϊλάνδης.

Με βάση τα οστά, τα οποία είναι σχεδόν άρτια, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του είδους στο οποίο φαίνεται να ανήκει το ζώο, αλλά και πληροφορίες σχετικά με «τις βιολογικές και γεωλογικές συνθήκες της περιόδου στην οποία χρονολογείται, εκτιμήσεις για το επίπεδο στάθμης της θάλασσας τότε, τα είδη του ιζήματος και τις σύγχρονες με το είδος μορφές ζωής της περιόδου».

Ως τώρα, ο σκελετός έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 80%, ενώ η ακριβής χρονολόγησή του εκκρεμεί ακόμη.

Ο κόλπος της Ταϊλάνδης παρουσιάζει τα τελευταία 10.000 σύμφωνα με τους βιολόγους, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, με την στάθμη της θάλασσας να ήταν, πιθανόν, έως και 4 μέτρα πιο πάνω.

Η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής έχει υπάρξει επίσης έντονη, με ποικίλες μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών στο βυθό της θάλασσας κατά το διάστημα αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.