Έρευνα για τον τρόπο ταξιδιού των καρχαριών – Χρησιμοποιούν τις μαγνητικές δυνάμεις της Γης

Έρευνα για τον τρόπο ταξιδιού των καρχαριών – Χρησιμοποιούν τις μαγνητικές δυνάμεις της Γης

Ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης σαν «GPS προσανατολισμού».

Όπως εξηγεί ο Μπράιαν Κέλερ, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας έρευνας, οι καρχαρίες που εκτίθεντο σε μαγνητικά σήματα ανάλογα περιοχής περίπου 375 μίλια από εκεί όπου πιάστηκαν, κατέληγαν να κολυμπούν βόρεια, επιδεικνύοντας έναν «προσανατολισμό προς το σπίτι», κάτι που υποδήλωνε πως χρησιμοποιούσαν τις μαγνητικές δυνάμεις για την πλοήγησή τους.

Σύμφωνα με τον Κέλερ, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology εξηγεί εν μέρει το γιατί οι καρχαρίες μπορούν να κολυμπούν τεράστιες ωκεάνιες αποστάσεις και να επιστρέφουν στην ακριβώς ίδια περιοχή για να τραφούν και να αναπαραχθούν.

«Γνωρίζουμε καιρό πως έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν τα μαγνητικά πεδία. Αλλά είναι η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε επιτυχώς τη χρήση αυτών των ικανοτήτων να βρίσκουν την περιοχή τους. Θεωρούμε πως οι ίδιες ικανότητες παρατηρούνται και σε άλλα είδη -όπως ο λευκός καρχαρίας- να μεταναστεύουν 20.000 χιλιόμετρα μακριά και να επιστρέφουν στο ίδιο σημείο» σημειώνει ο Κέλερ.

Η ομάδα έπιασε τους νεαρούς αυτούς καρχαρίες στη θαλάσσια περιοχή St George Sound, ανοιχτά της Φλόριντα και τους τοποθέτησαν σε μια πισίνα όπου είχαν εγκαταστήσει χάλκινο σύρμα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσομοιώσουν τα μαγνητικά σήματα από το σημείο που έπιασαν τους καρχαρίες, αλλά και από τοποθεσίες 375 μίλιαβόρεια και νότια από αυτό.

Στην περίπτωση του σημείου 375 μίλια νότια, οι καρχαρίες ανταποκρίθηκαν ομοιόμορφα με «σπιτικό προσανατολισμό» για να επιστρέψουν στο «σπίτι τους», που υποδείκνυε πως μπορούσαν, σύμφωνα με την έρευνα «να ξεχωρίσουν τις γεωγραφικές περιοχές χρησιμοποιώντας πληροφορίες χάρτη από το γεωμαγνητικό πεδίο».

Στην περίπτωση προσομοίωσης του σημείου όπου πιάστηκαν, οι καρχαρίες καταγράφηκαν να κολυμπούν σε τυχαίες κατευθύνσεις ενώ στην περίπτωση της βόρειας τοποθεσίας, οι καρχαρίες έμοιαζαν αποπροσανατολισμένοι. Σύμφωνα με τον Κέλερ, αυτό συνέβη πιθανότατα γιατί οι καρχαρίες «δεν έχουν βρεθεί εκεί» καθώς σπανίως μεταναστεύουν προς Βορρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.