ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σεισμολόγος Παπαδόπουλος: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές»

Σεισμολόγος Παπαδόπουλος: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές»

Για τους σεισμούς που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία της χώρας μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές.

Ειδικότερα, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και UNESCO μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση», είπε πως η χώρα μας έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα.

«Ο κάθε πολίτης το γνωρίζει αυτό. Αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχουμε αυτή την ταυτόχρονη και πολύμηνη ενεργοποίηση σε 4 σημεία της χώρας», προσέθεσε αναφερόμενος στη Θήβα, τη Νίσυρο-Τήλο, το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και τον Τύρναβο Θεσσαλίας.

Πάντως, για τον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς. Όμως, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι έχουμε τρεις ακόμα περιοχές στις οποίες επί μήνες έχουν δραστηριότητα».

Για ποιες περιοχές είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;

Για παράδειγμα, όπως εξέφρασε η Νίσυρος-Τήλος έχει ξεκινήσει να δίνει αδιάκοπα σεισμούς από τον Απρίλιο, επί 2,5 μήνες, «και δεν έχουν εμφανιστεί ξεκάθαρα σημάδια μετασεισμικής ακολουθίας», δηλώνοντας ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι προσεισμοί αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο». Και ξεκαθάρισε πως δεν έχει σχέση με το ηφαιστειακό πεδίο.

Η δεύτερη περιοχή που «μας απασχολεί είναι η περιοχή της Θήβας, από τον Ιούλιο, έχουμε συμπληρώσει δύο μήνες γεμάτους. Και εδώ τα χαρακτηριστικά δεν μας βοηθούν πάρα πολύ αλλά υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι ίσως να πρόκειται για προσεισμούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας αλλά ταυτόχρονα είναι και το αποτέλεσμα που έχει αποτυπωθεί στο επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Και καταλήξαμε ότι δεν αποκλείεται να γίνει και ισχυρότερος σεισμός».

Σχετικά με το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, η ενεργοποίηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, και η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ, μέχρι τώρα. «Εξετάσαμε και αυτή την περίπτωση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, αν και όταν το είπαμε αυτό, την επομένη έγιναν τα 4,8», σχολίασε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, ερωτηθείς για τα μέτρα πρόληψης και ποια είναι, προέταξε, αναφερόμενος στο Σχέδιο «Εγκέλαδος» πως μεταξύ αυτών, είναι η καθαίρεση επικίνδυνων κτιρίων ή και απλών τοίχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.