ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εμφανίστηκε επιβλαβής οργανισμός σε πυρηνόκαρπα – Συστάσεις από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσας

Εμφανίστηκε επιβλαβής οργανισμός σε πυρηνόκαρπα – Συστάσεις από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσας

Την εμφάνισή του έκανε ο επιβλαβής οργανισμός Candidus Phytoplasma prunorum σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς του νομού Καρδίτσας που προκαλεί στα φυτά του γένους Prunus (πυρηνόκαρπα) την ασθένεια γνωστή ως «Χλωρωτικό καρούλιασμα των φύλλων της βερικοκιάς».

Ο εν λόγω εχθρός προσβάλλει όλα τα πυρηνόκαρπα του γένους Prunus, στα οποία συγκαταλέγονται τα καλλιεργούμενα είδη: αμυγδαλιά, βερικοκιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά- κορομηλιά, κερασιά και ροδακινιά -νεκταρινιά. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μικροφυλλία, χλώρωση και καρούλιασμα των φύλλων, πρώιμη καλοκαιρινή φυλλόπτωση μέχρι και καθολικό ξεγύμνωμα της κόμης του δέντρου και την άνοιξη, κυρίως στην αμυγδαλιά, πρώιμη έκπτυξη φύλλων, η οποία προηγείται της άνθησης.

Οι προσβολές επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ζωή του οπωρώνα, συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση και λήψη μέτρων περιορισμού της ασθένειας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Για τα ήδη προσβεβλημένα δένδρα δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα.

Για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας συστήνονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσας, γενικώς τα ακόλουθα:

Εκρίζωση των δένδρων που παρουσιάζουν συμπτώματα, με κατά το δυνατόν ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα και καταστροφή τους με καύση.

Χρησιμοποίηση προς φύτευση υγιών πιστοποιημένων δενδρυλλίων.

Συστηματική καταπολέμηση:

α) των εντομολογικών εχθρών και κυρίως των ειδών ψύλλας που μπορούν να δράσουν ως φορείς του παθογόνου, και

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

β) των ζιζανίων επειδή μεταξύ αυτών υπάρχουν είδη φυτών όπως περικοκλάδα (Convolvulus arvensis) και αγριάδα (cynodon daktylon) που αποτελούν ξενιστές των εντόμων-φορέων του εν λόγω παθογόνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.