Αυτό είναι το ζώο που με την «λαιμαργία» του βοηθά στη «μάχη» εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Αυτό είναι το ζώο που με την «λαιμαργία» του βοηθά στη «μάχη» εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Οι θαλάσσιες βίδρες δεν έχουν καθόλου λίπος. Έτσι, αναγκάζονται να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής, όχι μόνο για να χορτάσουν αλλά και να διατηρούνται ζεστές.

Οι τροφές που τρώνε καθημερινά φτάνουν σε βάρος το 1/4 του σώματός τους. Η συνήθεια τους αυτή όμως κάνει και κάτι εξαιρετικό για τον πλανήτη, καθώς συντελεί στη διατήρηση του οικοσυστήματος του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν όχι μόνο τη βοήθεια τους, αλλά το ότι οι θαλάσσιες βίδρες πρωταγωνιστούν στη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Καταναλώνοντας όλη αυτή την ποσότητα τροφής, βοηθούν στα μέγιστα τα θαλάσσια οικοσυστήματα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να το αποθηκεύουν ως βιομάζα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επιτρέπουν την εκ νέου απελευθέρωσή του στο περιβάλλον.

Οι βίδρες λοιπόν ενισχύουν την ικανότητα των ωκεανών να αιχμαλωτίζουν το διοξείδιο του άνθρακα. Οι βίδρες τρώνε κυρίως αχινούς, κρατώντας υπό έλεγχο τον πληθυσμό τους. Αυτό επιτρέπει στα φαιοφύκη, που απορροφούν τον άνθρακα να αναπτύσσονται. Τα φαιοφύκη αναπτύσσονται γρήγορα, σχηματίζουν θαλάσσια δάση και θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης.

Όταν οι θαλάσσιες βίδρες χαθούν από ένα οικοσύστημα, ο πληθυσμός των αχινών αυξάνεται και προκαλεί ανισορροπία στον θαλάσσιο βιότοπο. Αν επιστρέψουν, οι ισορροπία αποκαθίσταται, με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να μειώνονται δραστικά. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το ότι στις περιοχές που ζουν οι βίδρες, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγαλύτερη κατά 4,4 με 8,7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ποσότητα αυτή ξεπερνά τις εκπομπές άνθρακα ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων σε έναν ολόκληρο χρόνο. Σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των βιδρών είναι μεγάλος, ο βυθός είναι πλούσιος σε φύκια, κάτι που αποδεικνύει τον ρόλο που παίζει το «φαγανό» ζώο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.