ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το σημείο που δύο ποτάμια συναντιούνται χωρίς να ενώνονται τα νερά τους

Το σημείο που δύο ποτάμια συναντιούνται χωρίς να ενώνονται τα νερά τους

Στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Wagrowiec, δύο ποτάμια, ο Welna και ο Nielba, τέμνονται σε ορθή γωνία αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν ανεξάρτητα την πορεία τους χωρίς να αναμιγνύονται.

Έρευνες, μάλιστα, έδειξαν ότι η ανάμειξη και των δύο ποτάμιων υδάτων στην ένωση ανέρχεται σε μόλις 10%.

Αυτό έχει αποδειχθεί με την ανάλυση του νερού, όπου διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και μετά την ένωση. Το Wagrowiec βρίσκεται στη μέση της ιστορικής περιοχής Pałuki όπου υπάρχουν πολλά νερά, ενώ ο ποταμός Wełna είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του υδρογραφικού δικτύου.

Τον 19ο αιώνα η πόλη αποφάσισε να ρυθμίσει τα ύδατά του για αρδευτικούς σκοπούς. Μία από τις προτεραιότητες ήταν η διασφάλιση της γρήγορης εκροής των πλεοναζόντων υδάτων. Όσον αφορά στην τεχνολογία, η ρύθμιση της ροής ενός ποταμού περιλαμβάνει την ισορροπία και τη συντόμευση της πορείας του, αλλά και την άρση των φυσικών και τεχνητών εμποδίων από το ρεύμα του.

Αυτά εξασφαλίζουν όχι μόνο την προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και την πιο αποτελεσματική χρήση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται μέσα στην κοιλάδα του ποταμού. Η αλλαγή της θέσης του στομίου του Nielba προς τον Wełna δημιούργησε την απίστευτη διακλάδωση, η οποία είναι μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.