ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτή είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα στον κόσμο – Οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου

Για τον επισκέπτη οι θερμοκρασίες αυτές είναι δυσάρεστες και πρέπει να καλύψει ακόμα και το πρόσωπό του

Αυτή είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα στον κόσμο – Οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου

Το Ουλάν Μπατόρ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, είναι πρωτεύουσα της Μογγολίας και θεωρείται η πιο παγωμένη πρωτεύουσα στον κόσμο με θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Για τον επισκέπτη οι θερμοκρασίες αυτές είναι δυσάρεστες και πρέπει να καλύψει ακόμα και το πρόσωπό του, να φορέσει κατάλληλα παπούτσια διαφορετικά το ψύχος εδώ είναι άκρως επικίνδυνο. Οι Μογγόλοι ωστόσο ξέρουν καλά να προστατεύονται από το κρύο με παραδοσιακά χοντρά ρούχα, γούνες και φυσικά ζεστό φαγητό και ποτό. «Οι πρόγονοι Μογγόλοι ήταν νομάδες », λέει ο Batulzii, ιδιοκτήτης παραδοσιακού περιπτέρου στην πόλη, στην υπαίθρια αγορά Naran Tuul.

Το φαγητό είναι τέτοιο για να αντιμετωπίζεται το κρύο όλες τις εποχές του έτους, με τους κατοίκους να έχουν προσαρμοστεί πλήρως, ως απόγονοι μάλιστα του Τζένγκις Χαν. Γνωστή και ως η πόλη με τον διαρκώς γαλανό ουρανό, δέχεται υψηλές πιέσεις από τη Σιβηρία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και με στοιχεία 30 ετών, η μέση ετήσια θερμοκρασία εδώ είναι κατά -2,4 βαθμούς C πολύ χαμηλότερη από την Αστάνα στο Καζακστάν, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία αλλά και από τη Μόσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι χειμώνες εδώ είναι συχνά θανατηφόροι, γνωστοί ως zud, που χαρακτηρίζονται από έντονη χιονόπτωση και τόσο κρύο που ακόμα και τα ζώα δεν είναι σε θέση να βόσκουν, χάνουν τη δύναμή τους και παγώνουν μέχρι θανάτου. Τελευταία φορά που έζησαν κάτι παρόμοιο ήταν το 2010. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο Ulan Bator και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αντιμετωπίζοντας τους χειρότερους χειμώνες καίγοντας ξύλα και κάρβουνα για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να μολύνεται διαρκώς το περιβάλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.