Επιβιώνει παντού: Ο μοναδικός οργανισμός που αντέχει χωρίς οξυγόνο

Επιβιώνει σε αναερόβια περιβάλλοντα

Επιβιώνει παντού: Ο μοναδικός οργανισμός που αντέχει χωρίς οξυγόνο

Το Henneguya salminicola, ένα παράσιτο που μοιάζει με γυρίνο που μολύνει τον σολομό, έχει μια μάλλον μοναδική υπερδύναμη – μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο!

Κατά την εξέταση της Henneguya salminicola, οι ερευνητές παρατήρησαν κάτι πραγματικά περίεργο: το μικροσκοπικό παράσιτο φαινόταν να μην έχει μιτοχονδριακό γονιδίωμα.

Τα μιτοχόνδρια, κοινώς γνωστά ως «τα κέντρα παραγωγής ενέργειας του κυττάρου», είναι οργανισμοί που βασίζονται στο οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια. Αρχικά, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ θεώρησαν ότι ήταν λάθος, έτσι έκαναν ξανά την ανάλυση και επιβεβαίωσαν ότι το παράσιτο δεν είχε καθόλου μιτοχονδριακό γονιδίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παράγει ενέργεια όπως όλα τα άλλα!

Αν και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως οι αμοιβάδες και οι μύκητες, έχουν επίσης αναπτύξει την ικανότητα να επιβιώνουν σε αναερόβια περιβάλλοντα, κανένα ζώο -το Henneguya salminicola χαρακτηρίζεται ως ένα παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερα από 10 κύτταρα- δεν ήταν γνωστό ότι το έκανε αυτό μέχρι τώρα.

«Γενικά πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι οργανισμοί γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και ότι οι απλοί μονοκύτταροι ή ολιγοκύτταροι οργανισμοί είναι οι πρόγονοι των πολύπλοκων οργανισμών», δήλωσε η καθ. Dorothee Huchon, μία από τις συγγραφείς μιας μελέτης για το Henneguya. «Αλλά εδώ, ακριβώς μπροστά μας, είναι ένας οργανισμός του οποίου η εξελικτική διαδικασία είναι το αντίθετο. Ζώντας σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, έχει αποβάλει περιττά γονίδια υπεύθυνα για την αερόβια αναπνοή και έχει γίνει ένας ακόμα πιο απλός οργανισμός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

To παράσιτο που μοιάζει με γυρίνο ζει στους μύες του σολομού και της πέστροφας, όπου προκαλεί μικρά λευκά οζίδια γνωστά ως «νόσος ταπιόκας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.