Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Με μεγάλη ανησυχία αναμένεται να κυλήσει η νύχτα για τους κατοίκους της Φλώρινας μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την πόλη και τους τουλάχιστον πέντε μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, που βρίσκεται καθ’ οδον για τη Φλώρινα. Εκεί αναμένεται σε λίγη ώρα έκτακτη σύσκεψη στο συντονιστικό με τη συμμετοχή του δημάρχου, των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε σπίτια, μεταξύ αυτών και πτώση σοβάδων, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά ή τραυματισμός.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε λίγη ώρα από τον σεισμό έχουν γίνει μετασεισμοί. Όπως είπε, η περιοχή δεν δίνει συχνά σεισμούς όμως δίνει μεγάλους σε ένταση. Εκτίμησε ότι το πρωί θα υπάρχει καλύτερη εικόνα αύριο το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του ο Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη και πως δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Κάποιες μικρές ρωγμές έχουν παρατηρηθεί σε κτίρια και κάποιες πτώσεις κεραμιδιών. Ο σεισμός που έδωσε 5,4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ και άλλους έξι μετασεισμούς προέρχονται από ένα ρήγμα διεύθυνσης Ανατολής – Δύσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.