ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επτά τρόποι για να ζεσταθείς μέσα στο σπίτι σου

Και τρία bonus κολπάκια

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επτά τρόποι για να ζεσταθείς μέσα στο σπίτι σου

Για τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών μας προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι ενώ τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Οι φωτογραφίες των “λευκών” Κυκλάδων κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Στην Αττική και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα τα φαινόμενα αναμένεται να κορυφωθούν από σήμερα (23/1/2022) το βράδυ, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να έχει ήδη κάνει λόγο για κλείσιμο σχολείων μέχρι και την Τετάρτη.

Από τη μια οι τρομοκρατικές μετεωρολογικές προβλέψεις, από την άλλη η κρίση, βασικό ζητούμενο είναι να ζεσταθούμε χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία. Υπάρχουν τρόποι, φυσικά, και γι’ αυτό, εύκολοι και ανέξοδοι. Για ρίξε μια ματιά και ας είσαι έτοιμη.

1. Τσέκαρε για απώλειες

Είμαστε ήδη στο τέλος του Γενάρη και, υποθετικά, τα έχεις τσεκάρει όλα, όμως ενόψει της “Ελπίδας” (μα τι όνομα κι’ αυτό για κακοκαιρία!) καλό είναι ένα ακόμη “βλέφαρο”. Δες αν κλείνουν όλα τα παράθυρα καλά. Αν κάποια είναι χαλασμένα και δεν κλείνουν σωστά, το κρύο που μπαίνει μέσα θα σου δημιουργεί προβλήματα που δεν θα μπορείς να λύσεις. Οι ειδικές μονωτικές ταινίες είναι η λύση (θα πληρώσεις κάποια χρήματα αλλά θα σου μείνουν!) και, επίσης, φρόντισε να μην τα ανοίγεις άσκοπα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις μπαλκονόπορτες. Και αν θέλεις να αερίσεις το σπίτι το πρωί, κάνε το για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και καλό θα ήταν να διάλεγες ώρες που έχει ηλιοφάνεια.

2. Το κόλπο της κουρτίνας

Αν έχεις βαριές κουρτίνες, φρόντισε να τις ανοίγεις τις ώρες που στο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού χτυπάει ο ήλιος και μόλις αυτός φεύγει, να τις κλείνεις. Αν οι κουρτίνες σου είναι λεπτές, μπορείς ή να κλείνεις τα παντζούρια πιο νωρίς ώστε να κρατά ο χώρος τη ζέστη ή να “ντύσεις” με διάφανο πλαστικό τα παράθυρα από πάνω ως κάτω (ειδικά αν είναι από αυτά που δεν ανοίγουν ποτέ) από πάνω μέχρι κάτω).

3. “Ντύσε” το σπίτι σου

Ξεχνώντας για λίγο την αισθητική του πράγματος -ή μάλλον, αφήνοντάς τη για λίγο σε δεύτερη μοίρα- άνοιξε τα σεντούκια και τα πατάρια και βγάλε ό,τι χαλάκι/βελέτζα έχεις στα αζήτητα. Στρώσε κάθε σημείο του σπιτιού που είναι γυμνό (ειδικά αν έχεις πάτωμα από πλακάκι ή μάρμαρο) και θα δεις διαφορα. Ακόμη και αν δεν σου ταιριάζει απόλυτα αισθητικά, θυμήσου ότι αυτές τις -δύσκολες- μέρες, προτεραιότητα έχει η ζέστη.

4. Ρίξτο στη μαγειρική

Ακόμη και αν δεν το είχες στο πρόγραμμα, με τέτοιον καιρό, το μαγείρεμα σου λύνει πολλά προβλήματα. Ή καλύτερα, ψήσε ένα κέικ ή κουλουράκια. Ή γιατί όχι, κάνε και τα δύο. Η ζέστη που θα έρχεται από την κουζίνα, μαζί με την γλυκιά μυρωδιά, θα προσθέσει στην θερμοκρασία του σπιτιού, αλλά και στη διάθεση όλων. Ένα σπίτι με “νόστιμες” μυρωδιές, δεν είναι ποτέ ένα κρύο σπίτι!

5. Η θερμοκρασία του καλοριφέρ

Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση, φρόντισε να έχεις τον θερμοστάτη σε μια σταθερή -και όχι ιδιαίτερα υψηλή- θερμοκρασία. Θα δεις ότι έτσι, η ενέργεια που σπαταλάς είναι πολύ μικρότερη από κάθε αντίθετη περίπτωση. Αν η θέρμανση στο σπίτι σου είναι κεντρική, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, μπορείς όμως να φροντίσεις να βγάλεις κάθε εμπόδιο μπροστά από τα σώματα, έτσι ώστε η θέρμανση να αποδίδει τα μέγιστα.

6. Άναψε το τζάκι

Ε ναι… Η απόλυτη λύση. Έξω κρύο και μέσα τζάκι. Τέλεια εικόνα. Βέβαια για να περάσει και λίγη ζέστη στο υπόλοιπο σπίτι ίσως θα πρέπει να “παίξεις” με τις πόρτες. Να έχεις, για παράδειγμα, κλειστή αυτή της κουζίνας για να μην πάει “τζάμπα” η θερμοκρασία και ανοιχτές των δωματίων. Προχοχή όμως… Αν όμως έχεις τζάκι και επιλέξεις να το έχεις κλειστό, φρόντισε να το σφραγίσεις καλά, γιατί -σε περίπτωση που δεν το έχεις παρατηρήσει μέχρι τώρα- αποτελεί την μεγαλύτερη εστία κρύου σε όλο το σπίτι.

7. Άναψε και τα κεριά

Τα κεριά είναι η κατεξοχήν έκφραση της ζεστασιάς. Και δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Όλο και κάποιο θα σου έχει μείνει από τα Χριστούγεννα. Δεν μπορεί. Άναψέ τα, φτιάξε ατμόσφαιρα και πρόσθεσε στη “ζεστασιά” του σπιτιού.

Bonus “κολπάκια”

Εκτός από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, υπάρχουν και κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις και διαφορετικά την κατάσταση. Για παράδειγμα:

Πιες κάτι: Και φυσικά δεν εννοούμε αλκοόλ. Ένα ζεστό ρόφημα είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις και να ζεσταθείς εσωτερικά. Άσε που η μυρωδιά και μόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας θα παίξει τον δικό της ρόλο.

Κάνε γυμναστική: Ή γενικότερα κινήσου. Όσο κάθεσαι σε ένα σημείο, κρυώνεις περισσότερο. Κάνε δουλειές, ή βάλε τη μουσική δυνατά και χόρεψε. Παίξε με τα παιδιά σου, τρέξε. Και θα ζεσταθείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ντύσου καλά: Δεν ωφελεί να λες “κρυώνω, κρυώνω” και να φοράς… κοντομάνικο. Καλά, δεν λέμε να κυκλοφορείς και με σκούφο μέσα στο σπίτι σου, αλλά σίγουρα θέλει κάτι χοντρούλι. Χειμώνας είναι, στο κάτω κάτω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.