Μακριά από αυτό το φυτό στις διακοπές σας: Προκαλεί εγκαύματα στο παραμικρό άγγιγμα (vid)

Μακριά από αυτό το φυτό στις διακοπές σας: Προκαλεί εγκαύματα στο παραμικρό άγγιγμα (vid)

Ένα είδος φυτού, το οποίο ευδοκιμεί στην Ασία, αλλά τον τελευταίο αιώνα έχει εμφανιστεί και σε πολλά σημεία της Ευρώπης, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς και γιατρούς, επειδή είναι τόσο τοξικό, ώστε αρκεί ένα απλό άγγιγμα για να προκαλέσει σοβαρά δερματικά εγκαύματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 10χρονης Lauren Fuller από την Μ. Βρετανία, η οποία άγγιξε το φυτό στην εξοχή που είχε πάει μαζί με τον πατέρα της για ψάρεμα. Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα εκδήλωσες μεγάλα εγκαύματα  στα χέρια και τα μάγουλά της. Όταν οι γονείς της την μετέφεραν στο νοσοκομείο, οι γιατροί, μην έχοντας ξαναδεί ανάλογο περιστατικό, εκτίμησαν ότι επρόκειτο απλά για σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Ποιο είναι το φυτό και πώς θα το αναγνωρίσετε

Το συγκεκριμένο φυτό ονομάζεται “Giant hogweed” (επιστημονική ονομασία Heracleum mantegazzianum) και μπορεί να φτάσει και τα 3-4 μέτρα σε ύψος, με σκληρούς μίσχους που έχουν σκούρα κόκκινα σημάδια. Τα φύλα του μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1,5 μέτρα σε πλάτος ενώ ο ανθός του μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 75 εκατοστά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Συντήρησης του Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης, σε γενικές γραμμές, θα βρείτε το συγκεκριμένο φυτό όπου υπάρχει άφθονο ανοιχτό πεδίο με ηλιοφάνεια και υγρό χώμα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί και σε μερικώς σκιασμένες περιοχές.

Θεωρείται ότι είναι ένα “επεμβατικό” είδος φυτού. Πρόκειται για μη αυτόχθονα είδη φυτών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία. Στην περίπτωση αυτή, εάν ο χυμός του έρθει σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και να κάνει το δέρμα σας πολύ πιο ευαίσθητο στο ισχυρό ηλιακό φως.

Γιατί είναι ο χυμός του τόσο επικίνδυνος;

Τα τοξικά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα, τον μίσχο, τις ρίζες, τα άνθη και τους σπόρους του, το καθιστούν ένα από τα πιο επικίνδυνα για το δέρμα σας φυτά. Η τοξικότητα μπορεί να μεταφερθεί στο δέρμα με την αφή. Ακόμα και το πιο ανεπαίσθητο τρίψιμο με το φυτό μπορεί να είναι αρκετό. 

Εάν έχετε μια κακή αντίδραση σε αυτό, θα δείτε ότι θα σχηματιστούν φουσκάλες μέσα σε 48 ώρες, οι οποίες θα επουλωθούν με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία πολύ επώδυνη.

Από εκεί, μπορούν να εξελιχθεί σε φωτοδερματίτιδα, επίσης γνωστή ως νόσος του Lime (δεν πρέπει να συγχέεται με τη Νόσο του Lyme), η οποία κάνει το δέρμα υπερευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αν έρθετε σε επαφή με αυτό το φυτό, πλύνετε άμεσα το δέρμα σας με άφθονο νερό και σαπούνι και μείνετε μακριά από τον ήλιο για τουλάχιστον δύο ημέρες. Επικοινωνήστε επίσης με έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5 περιστατικά παιδιών που είχαν εγκαύματα από το φυτό αυτό τον προηγούμενο μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.