ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κύματα 4,5μ μετά τον σεισμό των 8,2 ρίχτερ στη Χιλή [φωτο-βίντεο]

Κύματα 4,5μ μετά τον σεισμό των 8,2 ρίχτερ στη Χιλή [φωτο-βίντεο]

Συναγερμός για τσουνάμι σήμανε λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού ενώ οι κάτοικοι με οδηγίες των αρχών άρχισαν να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους.

Λίγο αργότερα τα κύματα που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, αργά το βράδυ της Τετάρτης, άρχισαν να πλήττουν την  ακτογραμμή της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ONEMI και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σε ανακοίνωσή τους οι ναυτικές υπηρεσίες της χώρας διευκρίνισαν πως τα κύματα είχαν ύψος έως και 4,5 μέτρα (15 πόδια) και χτύπησαν την παραλιακή πόλη Coquimbo.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τις ζημιές που προκλήθηκαν από αυτά, όπως συμπληρώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Χιλής προέτρεψε τους κατοίκους να εκκενώσουν την ακτογραμμή.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τσουνάμι τα κύματα που χτύπησαν την πόλη Coquimbo είχαν ύψος 15 πόδια.

Ο δήμαρχος της πόλης Coquimbo δήλωσε στο CNN, ότι η πόλη του έχει αρχίσει να πλημμυρίζει. Ενώ πλάνα δείχνουν και πλημμύρες στην παράκτια πόλη Avenida Borgono, δυτικά του Σαντιάγκο.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρει ο χιλιανός δημοσιογράφος Jonathan Franklin η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπάρχουν 1 νεκρός, άλλα δύο άτομα αγνοούνται και 7 έχουν τραυματιστεί, 3 εξ αυτών σοβαρά. Μάρτυρες που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ( ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και σημειώθηκε 71 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Ιλαπέλ. Residents stand on a street outside their houses after an earthquake hit Chile's central zone,  in Santiago, Chile, September 16, 2015. A magnitude 8.3 earthquake hit off the coast of Chile on Wednesday, shaking buildings in the capital city of Santiago and generating a tsunami warning for Chile and Peru.REUTERS/Pablo Sanhueza

Ενώ αρχικά  ανακοινώθηκε ότι είχε ισχύ 7,9 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, εντέλει σύμφωνα με το το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή έξω από την Χιλή και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων, και καταγράφηκε 169 χιλιόμετρα βόρεια από το Βαλπαράισο. Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από αρκετούς μικρότερους αλλά ισχυρούς σεισμούς.

Το Cnn της Χιλής κατέγραψε την ισχυρή σεισμική δόνηση την ώρα που εξελισσόταν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε τις φωτογραφίες από διάφορες πόλεις της χώρας όπου οι κάτοικοι παρέμεναν στους δρόμους μετά τις οδηγίες των αρχών να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.