Θανατηφόρο λεοντόψαρο εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Θανατηφόρο λεοντόψαρο εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα πέρασαν από τη διώρυγα του Σουέζ και εντοπίστηκαν στην Ρόδο, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Πρόκειται για το άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο Pterois miles, το οποίο μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο από ντοκιμαντέρ και ενυδρεία, και για τον δηλητηριώδη αχινό Diadema setosum.

Η παρουσία τους έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρόσφατη εμφάνισή τους στην περιοχή της Ρόδου ανακοινώθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Κρίνουν μάλιστα «απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων, καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα».

Και τα δύο είδη εντοπίστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού από τις ομάδες δυτών του Yellow Submarine Glass Bottom Boat και του Waterhoppers Diving School.

Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί, ενώ το δηλητήριο του αχινού δεν θεωρείται ισχυρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.