Το ψαροχώρι πληρώνει το τίμημα της ανάπτυξης (φωτό)

Το ψαροχώρι πληρώνει το τίμημα της ανάπτυξης (φωτό)

Το θέρετρο Κανκούν στο Μεξικό έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Παραλίες με λευκή άμμο, κοραλλιογενείς ύφαλοι, ξέφρενη νυχτερινή ζωή προσελκύουν περισσότερους από τρία εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Αυτό έχει όμως και το τίμημά του. Η μεταμόρφωση της περιοχής από το μικρό ψαροχώρι που ήταν τη δεκαετία του ’70 σε θέρετρο με πολυώροφα ξενοδοχεία και μπαρ περιόρισε τη βιοποικιλότητα και μόλυνε τους υδατικούς πόρους.

Παράλληλα η απώλεια μαγκρόβιας βλάστησης, που αποτελεί μια μορφή φυσικής προστασίας κατά των τυφώνων- με στόχο να γίνει χώρος για ξενοδοχεία και άλλα κτήρια- έχει αυξήσει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους. Ενόψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Δεκέμβριο, οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με στόχο να αναδείξουν τη δυνατότητα του ανθρώπου να αλλάζει το τοπίο και τον πλανήτη.

Στην υψηλή περίοδο, από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, τουρίστες από όλο τον κόσμο συνωστίζονται στο Κανκούν κολυμπώντας και κάνοντας καταδύσεις, διασκεδάζοντας στα κλαμπ και παίζοντας γκολφ. «Ο τουρισμός είναι σήμερα ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», έλεγε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Τουρισμού του Μεξικού.

Συνολικά το Μεξικό θα δεχθεί φέτος 30 εκατ. επισκέπτες που θα φέρουν έσοδα 17 δις. δολάρια. Οι κυριότεροι τουριστικοί προορισμοί είναι τα Κανκούν, Riviera Maya και Puerto Vallarta. Ακολουθώντας την τουριστική έκρηξη αυξήθηκε και ο πληθυσμός του Κανκούν που ξεπέρασε τους 600.000 το 2010. Ο μαζικός τουρισμός άλλαξε το τοπίο. Το Μεξικό έχει ήδη χάσει το 65% των μαγκρόβιων δέντρων, σύμφωνα με τη Greenpeace, και η απώλεια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη χρόνο με το χρόνο.

Το αποτέλεσμα είναι η διάβρωση των ακτών και ο μεγαλύτερος κίνδυνος ζημιών όταν χτυπούν οι τυφώνες, σύμφωνα με το Μεξικανικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. «Οι τουρίστες δεν έρχονται στο Κανκούν μόνο για τα ξενοδοχεία», τονίζει η Alejandra Serrano, δικηγόρος σε θέματα περιβάλλοντος. «Έρχονται για τη θάλασσα και τις παραλίες».

Πρόσφατα προέκυψε ακόμα μια περιβαλλοντική πρόκληση για τους παραθεριστές: τόνοι φυκιών προκάλεσαν έμφραγμα στις παραλίες προς την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένου του Κανκούν, με αποτέλεσμα οι αρχές να στήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον καθαρισμό τους. Η μυρωδιά της αποσύνθεσής τους ήταν ωστόσο πολύ δυσάρεστη ενώ πριν αποσυντεθούν «έτρεφαν» έντομα που τσιμπούσαν.

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη τουριστική ανάπτυξη στο Κανκούν, η ανέγερση κτηρίων συνεχίζεται ενώ το World Travel and Tourism Council εκτιμά πως στο Μεξικό ο τουρισμός θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία του την επόμενη δεκαετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
cancuasd1cancuasd2cancuasd3cancuasd4cancuasd5cancuasd6cancuasd7
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.