Τα τρίδυμα ηφαίστεια του Όρεγκον που μαγεύουν (φωτό)

Τα τρίδυμα ηφαίστεια του Όρεγκον που μαγεύουν (φωτό)

Οι «Τρεις Αδερφές», όπως λέγονται, είναι ένα συγκρότημα τριών ηφαίστειων στο ηφαιστειακό τόξο Cascade στην αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον. Το καθένα έχει ύψος πάνω από 3.000 μέτρα (10.000 πόδια) και αποτελούν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη ψηλότερη κορυφή του Όρεγκον. Τα ηφαίστεια -που λέγονται και πολύ συχνά «τρίδυμα»- είναι πολύ δημοφιλή για ορειβασία και για αναρρίχηση, ενώ η εικόνα τους είναι εντυπωσιακή.

Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας βρίσκονται στην περιοχή πάνω και γύρω από τα βουνά, ενώ σημειώνονται πολύ συχνές χιονοπτώσεις, σποραδικές βροχές και ακραίες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών του έτους. Παρόλο που οι «Τρεις Αδερφές» συχνά ομαδοποιούνται και θεωρούνται ως μία μονάδα, τα τρία βουνά έχουν εξελιχθεί κάτω από διαφορετικές γεωλογικές συνθήκες και η σύνθεση του καθενός διαφέρει σημαντικά. Η δραστηριότητα μάλιστα του βόρειου ηφαιστείου έχει εκλείψει, του μεσαίου είναι ανενεργή, ενώ η νότια «Αδερφή» ξέσπασε περίπου 2.000 χρόνια πριν και θα μπορούσε και τώρα να εκραγεί όντας απειλητική για τη ζωή στην περιοχή.

Αν και οι «Τρεις Αδερφές» ονομάστηκαν Πίστη, Ελπίδα και Φιλανθρωπία από τους πρώτους αποίκους στην περιοχή, συνηθίζουν να αποκαλούνται Βόρεια Αδελφή, Μεσαία Αδελφή και Νότια αδελφή. Οι «Τρεις Αδερφές» καλύπτουν μια έκταση 281.190 στρεμμάτων γεγονός που τις καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή άγριας φύσης στο Όρεγκον. Δάση, μονοπάτια, καταρράκτες, ρυάκια και λίμνες βρίσκονται σε αυτή την τεράστια έκταση που αποτελεί θαύμα της φύσης.

Η Βόρεια Αδελφή, επίσης γνωστή και ως «Πίστη», είναι το παλαιότερο και πιο διαβρωμένο ηφαίστειο από τα τρία, με πανύψηλους βράχους και παγετώνες. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου σε περισσότερο από 100.000 χρόνια πριν και έτσι το ηφαίστειο θεωρείται εξαφανισμένο.

Η Μεσαία Αδελφή, επίσης γνωστή ως «Ελπίδα», είναι το μικρότερο και πιο καλά μελετημένα από τα τρία ηφαίστεια, και είναι επίσης το πιο «μεσαίο» σε ηλικία, λίγο μεγαλύτερα από τη Νότια Αδερφή του.

Η Νότια Αδελφή, επίσης γνωστή και ως «Φιλανθρωπία», είναι το νεότερο και το ψηλότερο ηφαίστειο από τα τρία. Η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε περίπου 2.000 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ούτε η Βόρεια ούτε η Μεσαία αδερφή φαίνεται πως μπορούν να γίνουν ενεργά ηφαίστεια, σε αντίθεση με την Νότια Αδερφή που μελετάται και πιο συχνά από τους ειδικούς καθώς θεωρείται δυνητικά ενεργό ηφαίστειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα τρίδυμα ηφαίστεια… bkrause2bkrause3ifst04ifst05ifst06ifst07

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.