Βολιβία: Η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανία έχουν μετατρέψει λίμνη σε … έρημο [φωτό, βίντεο]

Βολιβία: Η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανία έχουν μετατρέψει λίμνη σε … έρημο [φωτό, βίντεο]

Μια λίμνη στο μέγεθος του Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε μια έρημο στη Βολιβία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι συγκλονιστικές εναέριες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA δείχνουν μια έρημη πεδιάδα εκεί όπου βρισκόταν η ορεινή αλατολίμνη. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μια εκτεταμένη ξηρασία και η εκτροπή του νερού για την εξόρυξη και τη γεωργία έχει αφήσει πίσω μια τεράστια ξηρή έκταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η κυβέρνηση έχει κηρύξει στην περιοχή μια «ζώνη καταστροφής», αλλά πολλοί λένε δεν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να γίνει ή περιοχή βιώσιμη και πάλι.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα προς το ζην τους και εγκατέλειψαν την περιοχή όταν η λίμνη Poopo στέρεψε, ενώ οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν έχουμε καμία λίμνη. Υπήρχαν φλαμίνγκο. Αλλά μετά από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, δεν μας εκπλήσσει ότι η λίμνη έχει στερέψει» είπε o Valerio Calle Rojas, ένας από τους ψαράδες από την κοινότητα Untavi.

«Η λίμνη Poopo παρακολουθείται για περίπου 60 χρόνια και έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, από την δεκαετία του 90 στον 20ο αιώνα. Η θερμοκρασία έχει ανέβει 0,9 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Milton Perez, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Oruro μιλώντας στο Reuters.

Μια μελέτη του 2010 για μεγάλο περιοδικό για τις αλλαγές στον πλανήτη ανέφερε ότι η πρωτεύουσα της Βολιβίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καταστροφική ξηρασία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα.

Προέβλεψε «αφιλόξενα άνυδρα κλίματα» που μπορεί να μειώσει τη διαθέσιμη τροφή και το νερό για τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους των ορεινών περιοχών της Βολιβίας.

Μια μελέτη από τη γερμανική κοινοπραξία Gitec-Cobodes διαπίστωσε ότι η λίμνη Poopó έλαβε 161 δισεκατομμύρια λιγότερα λίτρα νερού το 2013 από ό, τι απαιτείται για να διατηρηθεί η ισορροπία. «Μη αναστρέψιμες αλλαγές στα οικοσυστήματα θα μπορούσαν να συμβούν, προκαλώντας μαζική μετανάστευση και μεγαλύτερες συγκρούσεις», ανέφερε η μελέτη που συντάχθηκε από την κυβέρνηση της Βολιβίας.

Οι εικόνες από την ξηρασία είναι συγκλονιστικές… xhrasia1xhrasia3xhrasia4xhrasia5xhrasia6xhrasia7xhrasia8

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.