ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Ανησυχητικά τα στοιχεία Φεβρουαρίου για το κλίμα και τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Ανησυχητικά τα στοιχεία Φεβρουαρίου για το κλίμα και τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Καμπανάκι ανησυχίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου μήνα και το ρεκόρ στις μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα που ήταν έως και κατά 5,8°C υψηλότερες από τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Επιπλέον αναφέρεται πως το πεντάμηνο Οκτώβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 οι βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και στην Κρήτη ήταν σημαντικά περιορισμένες κάτι που προκαλεί ανησυχία για τα υδατικά αποθέματα -κυρίως των νησιών- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, ειδικά των ελαιόδεντρων στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μήνας που παρήλθε ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος της δεκαετίας για τη χώρα μας, με τις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα συνήθη.

Την τελευταία ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, το φράγμα των 30°C «έσπασε» στον Αλικιανό Χανίων, όπου κατεγράφη θερμοκρασία 30,5°C.

«Στο Θησείο, όπου έχουμε την παλαιότερη βάση δεδομένων, η μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 18,9°C, υπερβαίνοντας κατά 5 βαθμούς της κλίμακας την κλιματική τιμή των ετών 1961-1990. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ήταν η υψηλότερη μέση τιμή για Φεβρουάριο στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια», εξηγεί ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

«Πρωταθλητές» υψηλών θερμοκρασιών αναδείχθηκαν τον Φεβρουάριο η Πτολεμαΐδα με +5,8°C απόκλιση από τη μέση μέγιστη τιμή των τελευταίων δέκα ετών, η Αμφίκλεια και το Νευροκόπι με +5,3°C απόκλιση.

Σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα

«Μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην είχαμε τις υψηλότερες αποκλίσεις της επικράτειας, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Δεκέμβρης ήταν πολύ ξηρός, για παράδειγμα στην Αρτα είχαμε μηδενική βροχή, κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει, προκαλούν αίσθηση», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Πολύ μεγάλη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το κρίσιμο πεντάμηνο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου, που είναι σημαντικό για τα υδατικά αποθέματα, είχαμε πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις».

Στη Σαμαριά το ύψος της βροχόπτωσης το εν λόγω χρονικό διάστημα άγγιξε το 50% της μέσης κλιματικής τιμής, ενώ ήταν χαμηλότερο κατά 66% σε σχέση με τις βροχές της περσινής περιόδου. Μειωμένες κατά 66% σε σχέση με πέρυσι ήταν οι βροχοπτώσεις και στο Σπήλι Ρεθύμνου, ενώ σε αρκετά νησιά οι τιμές κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

«Η Κρήτη είναι από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο την περίοδο αυτή», λέει στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας στα ΤΕΙ Κρήτης κ. Σπύρος Λιονάκης.

«Ολα τα δέντρα έχουν κάποιες απαιτήσεις σε ψύχος για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο και να καρποφορήσουν.

Για παράδειγμα, το ακτινίδιο θα πρέπει να εκτεθεί τουλάχιστον 900 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C για να καρποφορήσει σωστά, η ελιά θα πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C επί δέκα εβδομάδες, ενώ η χονδρολιά Χαλκιδικής σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12°C. Υπ’ αυτήν την έννοια η περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι πολύ κρίσιμη για τις σοδειές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον εκφράζονται φόβοι και για την παραγωγή με τον ομότιμο καθηγητή Δενδροκομίας στα ΤΕΙ Κρήτης κ. Σπύρο Λιονάκη να σημειώνει πως όταν η βλάστηση ξεκινά από τώρα, έστω και ατελής, τον Μάιο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για το δέσιμο του καρπού τα άνθη θα έχουν χάσει τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.