Ανακάλυψαν τον Κάσπερ το χταπόδι-φάντασμα στον Ειρηνικό (βίντεο)

Ανακάλυψαν τον Κάσπερ το χταπόδι-φάντασμα στον Ειρηνικό (βίντεο)

Ένα μικρό ημιδιαφανές οκταπόδι, που επονομάσθηκε Κάσπερ εξαιτίας της ομοιότητάς του με το διάσημο φάντασμα των κινουμένων σχεδίων, ανακαλύφθηκε κατά τύχη στη διάρκεια μιας εξερευνητικής γεωλογικής κατάδυσης στα ανοικτά της Χαβάης σε μεγάλο βάθος, που αποτελεί ρεκόρ για το είδος, ανακοίνωσαν επιστήμονες.

“Ενώ το (τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος) ROV περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό οκταπόδι που είχε τοποθετηθεί πάνω σ’ έναν επίπεδο βράχο”, ανέφερε ο δρ. Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

“Η εμφάνιση του ζώου αυτού διέφερε από οτιδήποτε υπάρχει στα χρονικά που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο του είδους αυτού”, πρόσθεσε.

Το ζώο παρατηρήθηκε στη διάρκεια αποστολής βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ από το πλοίο Okeanos Explorer που χρηματοδοτείται από το 2008 με ομοσπονδιακά κεφάλαια για να οργώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

Χαρακτηρίζεται από μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για τις δύο που έχουν γενικά τα οκταπόδια, και είναι “ιδιαίτερα εξαιρετικό επειδή δεν διαθέτει χρωστικά κύτταρα, που αποκαλούνται χρωματοφόρα και είναι χαρακτηριστικά των κεφαλόποδων, και δεν φαίνεται πολύ μυώδες”, συνέχισε η NOAA.

“Αυτό του δίνει μια όψη φαντάσματος”, προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στην επονομασία Κάσπερ που του δόθηκε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ και μπορεί να μην ανήκει σε μια γνωστή οικογένεια”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.