ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου

Oι βιοφυσικές αλλαγές από την υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγούν στην ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου με απρόβλεπτες και δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες, σύμφωνα με μελέτη του Γέιλ και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Σε πρώτο επίπεδο, οι βιοφυσικές κινήσεις όπως η μετακίνηση των αποθεμάτων αλιείας προς τους πόλους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα μετατοπίσει επίσης πόρους από τις κοινότητες και τα κράτη κοντά στον ισημερινό προς αυτά κοντά στους πόλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται ότι θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κοινοτήτων.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέιλ, Ράτγκερς, Πρίνστον και Αριζόνα Στέιτ επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις επί του καθαρού παγκόσμιου πλούτου δεν είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν συνολική αύξηση και όχι απώλεια του παγκόσμιου πλούτου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ίλαϊ Φένιτσελ, αυτό οφείλεται στις αναπόφευκτες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών στα μέρη όπου οι ποσότητες των αποθεμάτων ψαριών θα αυξηθούν. Οι τιμές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων και τα υπάρχοντα ρυθμιστικά όργανα.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική ανακατανομή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να σκεφτόμαστε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανακατανείμει τον πλούτο και να επηρεάσει τις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Φένιτσελ, βοηθός καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Γέιλ.

«Η αλλαγή των τιμών είναι βέβαιη διότι αντικατοπτρίζουν την ποσότητα και τη σπανιότητα του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τους ανθρώπους. Είναι κάτι αναπόφευκτο όπως η μετακίνηση αυτών των ψαριών», πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπτώσεις επί της αξίας του φυσικού κεφαλαίου υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές για το κλίμα, που θα ενσωματώνουν βιοφυσικές και κοινωνικές μετρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή ως ένα απλό πρόβλημα φυσικής και βιολογίας», δήλωσε ο Μέιλιν Πίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ωστόσο οι άνθρωποι αντιδρούν επίσης στην κλιματική αλλαγή και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε μια καλή οπτική για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς σχετικά με τους φυσικούς πόρους που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.