ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι το ίδιο όσο στην εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι το ίδιο όσο στην εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων

Μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, αναφέρει με δραματικό τρόπο ότι το διοξείδιο του άνθρακα κάνει τόσο έντονη την παρουσία του στην γήϊνη ατμόσφαιρα όσο ήταν πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή της πτώσης του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Με άλλα λόγια, ποτέ στα εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν η ατμόσφαιρα δεν είχε τόση περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα όσο απέκτησε σταδιακά τους τελευταίους δύο αιώνες από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σε όλο αυτό το διάστημα οι ανθρώπινες δραστηριότητες έστειλαν στην γήινη ατμόσφαιρα τουλάχιστον 2.000 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι που όπως φαίνεται αλλάζει δραματικά και μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το κλίμα του πλανήτη, καθώς το 2015 (και συνεχίζει και το 2016) ήταν η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία του πλανήτη.

Για πολύ καιρό τώρα, οι γεωλόγοι θεωρούν την Παλαιόκαινο Εποχή ένα πολύ κοντινό ανάλογο με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. 

Περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια πριν, η ενωμένη στεριά που ονομάζουμε Πανγαία είχε αρχίζει αν σπάζει σε κομμάτια, και τότε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέβγηκε κατά 5 βαθμούς Κελσίου, πιθανόν από μία μαζική έκλυση μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας. Όμως δεν είναι γνωστό αν όλο αυτό έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ή χρειάστηκαν χιλιετίες για να γίνουν αυτές οι μεταβολές.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και μεθόδους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σ’ εκείνες τις ταραγμένες εποχές του πλανήτη, στην φάση της δημιουργίας του, εκλύονταν από όλες αυτές τις διεργασίες κάπου μεταξύ 2.000 και 4.500 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαρα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι όλο αυτό έγινε σε μία περίοδο περίπου 4.000 ετών.

Αν σκεφτούμε ότι ο πλανήτης μας μέσα στα τελευταία μόλις 200 χρόνια έχει δεχθεί την ίδια περίπου ποσότητα, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία θυμίζει σε πολλά τις εποχές που συνέβαιναν σημαντικές ανακατατάξεις στον πλανήτη και την μορφή του.

Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ένταση με την οποία φορτώνουμε την ατμόσφαιρα του πλανήτη με διοξείδου του άνθρακα ίσως να θυμίζει σε πολλά την εποχή που ένας μεγάλος αστεροειδής μήκους τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων και με ισχύ δισεκατομμυρίων βομβών της Χιροσίμα χτύπησε την Γη και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να ακούγεται ως παραδοξολογία, όμως οι επιστήμονες που έγραψαν την έρευνα σημειώνουν ότι από εκείνη την μακρινή εποχή, μόλις σήμερα και λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας βρισκόμαστε να έχουμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιου το άνθρακα όσο δεν είχαμε τα 66 εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν. Λέτε οι επόμενοι δεινόσαυροι να είναι οι άνθρωποι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.