Ο εντυπωσιακός υπόγειος καταρράκτης Ruby (φωτό)

Ο εντυπωσιακός υπόγειος καταρράκτης Ruby (φωτό)

Στα 700 μέτρα κάτω από το έδαφος της οροσειράς Lookout στο Σατανούγκα του Τενεσί στις ΗΠΑ μπορεί να δει κανείς ένα μοναδικό και συνάμα άκρως εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο. Έναν υπόγειο καταρράκτη που λέγεται Ruby και καθηλώνει με την ομορφιά του τους επισκέπτες.

Ο καταρράκτης ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Leo Lambert και μια ομάδα σπηλαιολόγων οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στο θέαμα. Αν και το σπήλαιο είχε εξερευνηθεί νωρίτερα, δεν είχαν φτάσει ωστόσο οι έρευνες και στον, σπάνιας ομορφιάς, καταρράκτη. Το σημείο άνοιξε για το κοινό το 1930 και σήμερα ο καταρράκτης Ruby, που πήρε το όνομά του από τη γυναίκα του Lambert, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής για 85 χρόνια. Ωστόσο το 1935 είχε κλείσει προσωρινά γιατί δεν προσέλκυε τόσους τουρίστες όσους αναμενόταν. Ο ηλεκτρικός φωτισμός ωστόσο που τοποθετήθηκε αργότερα έκανε το σπήλαιο στο οποίο βρίσκεται και ο καταρράκτης ένα από τα πρώτα πιο εξοπλισμένα αξιοθέατα της περιοχής και έτσι η φήμη του άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται.

Στο τέλος του σπηλαίου όπου καταλήγει ο καταρράκτης δημιουργείται μια λίμνη που κάνει ακόμη πιο ονειρικό το σκηνικό. Το σπήλαιο στο οποίο βρίσκεται ο καταρράκτης δημιουργήθηκε με τον σχηματισμό της οροσειράς Lookout. Περίπου 200 έως 240 εκατομμύρια χρόνια πριν, η ανατολική περιοχή του Τενεσί ήταν καλυμμένη με μια ρηχή θάλασσα, τα ιζήματα των οποίων είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά τον σχηματισμό ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Αργότερα σύμφωνα με τους επιστήμονες ακολούθησε διάβρωση και έτσι δημιουργήθηκε η τρέχουσα τοπογραφία. Το ρεύμα που δημιουργεί τον εντυπωσιακό καταρράκτη εικάζεται ότι εισήλθε λίγα χρόνια αργότερα στο σπήλαιο.

Ολόκληρο το σπήλαιο είναι επίσης γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Γεωλογικοί σχηματισμοί και εντυπωσιακές εικόνες από ασβεστόλιθους συνθέτουν το μέρος που ρέει ο καταρράκτης. Ο Ruby και το συγκρότημα των σπηλαίων στην οροσειρά Lookout έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο και αποτελούν σταθερά πόλο έλξης τουριστών αλλά και φωτογράφων που θέλουν να απαθανατίσουν το θέαμα.

Δείτε εικόνες από τον καταρράκτη και το σπήλαιο…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
spodkaj2spodkaj3spodkaj4spodkaj5
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.