ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Λευκό νησί: Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας [φωτό]

Λευκό νησί: Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας [φωτό]

Ο εξερευνητής Κάπτεν Κουκ το ονόμασε Λευκό νησί, όμως πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και χαρακτηρίζεται από πανδαισία χρωμάτων. Ο Κουκ του έδωσε αυτό το όνομα το 1769, εξαιτίας του λευκού καπνού που βγαίνει συνεχώς από το κρατήρα και καλύπτει τα κίτρινα, μπλε πράσινα και κόκκινα χρώματα που απλώνονται στην επιφάνεια του, από τα ηφαιστειογενή πετρώματα του.

Το φωτεινό κίτρινο προέρχεται από το θειάφι του ηφαιστείου, που κάποτε γινόταν μαζική εξόρυξη του, μέχρι που το 1914 το ορυχείο κατέρρευσε μετά από μία έκρηξη, σκοτώνοντας τους εργαζόμενους.

Το νησί βρίσκεται, περίπου, 50 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Νέας Ζηλανδίας, στον κόλπο της Αμάλθειας, και επίσημα έχει δύο ονόματα, αποκαλείται Whakaari / Λευκό νησί, για να τιμηθούν τόσο οι Μαορί, όσο και οι Ευρωπαίοι.

Είναι μικρό και κυκλικό, περίπου 1,5 χιλιόμετρο, με τον κρατήρα του ηφαιστείου να φτάνει τα 320 μέτρα ύψος. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν, γιατί αυτό που προεξέχει από τη θάλασσα είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού, το οποίο έχει τέσσερις φορές το μέγεθος του νησιού.

Το ηφαίστειο ξεσπά συχνά και κάθε έκρηξη προσθέτει περισσότερα χρώματα στην παλέτα του νησιού. white3 white4 white7 white8 white9 white10 white11 white12

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
white13
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.